Lång väntetid för säsongsarbetare

Skriftlig fråga 2019/20:370 av Katarina Brännström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-13
Överlämnad
2019-11-13
Anmäld
2019-11-14
Svarsdatum
2019-11-20
Sista svarsdatum
2019-11-20
Besvarad
2019-11-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den svenska skogen är en av Sveriges allra viktigaste och största exportinkomster. Det svenska skogsbruket är i stort behov av kontinuerlig arbetskraft för exempelvis plantering och röjning av skog. Tyvärr är det mycket svårt att få denna arbetskraft i Sverige av olika skäl. För få är utbildade, många har pensionerats, och de arbetslösa vill nästan aldrig ens pröva på dessa jobb. Erfarenheterna från att anställa och utbilda nyanlända invandrare har tyvärr inte lyckats väl. Därför behövs arbetskraftsinvandring. Utan de utländska skogsvårdsarbetarna skulle inte heller skogsägarna kunna efterleva lagkraven på återbeskogning, som regelverket säger.

Att svenska företag kan rekrytera medarbetare med den kompetens som verksamheten kräver är avgörande för företagens konkurrenskraft. Det är mycket viktigt med en effektiv myndighetshantering av arbetstillstånd med snabbare handläggningstider och skäliga bedömningar som inte onödigt försvårar eller omöjliggör rekrytering av arbetskraft från tredje land. Tyvärr är väntetiderna upp mot åtta nio månader i dag, eftersom Migrationsverket har långa köer. Detta kan innebära att man inte får beslut om tillstånd förrän säsongen är över. När man ringer Migrationsverket är det upp till en timmes väntetid på svar, vilket verkar orimligt.

Arbetsgivarorganisationen Gröna Arbetsgivare varnar för allvarliga konsekvenser för branschen om arbetskraftsinvandringen begränsas. De flesta av de här företagen har i många år använt sig av utländsk arbetskraft utan större problem. Därför borde det kunna finnas rutiner som säkerställer att det fungerar.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är därför:

 

Vad gör ministern för att tillse att Migrationsverket har rimliga väntetider för tillstånd till utländsk arbetskraft, så att svenska företag kan få den kompetens de behöver i tid?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:370 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2019/20:370 av Katarina Brännström (M)
Lång väntetid för säsongsarbetare

Katarina Brännström har frågat mig vad jag gör för att tillse att Migrationsverket har rimliga väntetider för tillstånd av utländsk arbetskraft, så att svenska företag kan få den kompetens de behöver i tid.

I regleringsbrevet för 2018 gav regeringen i uppdrag till Migrationsverket att ta fram en handlingsplan för hur handläggningen av arbetstillstånd kunde kortas betydligt. I regleringsbrevet för 2019 ställde regeringen upp ett mål för myndighetens arbete med arbetstillstånd, det vill säga att handläggningen ska påbörjas så snart som möjligt efter att ansökan har lämnats in och att ledtiderna ska vara så korta som möjligt. Uppdraget och målet har hittills haft god effekt.

Den genomsnittliga handläggningstiden för förstagångsansökningar om arbetstillstånd har under perioden 2016–2018 successivt minskat från 120 till 84 dagar. För 2019 fram till och med oktober har den minskat ytterligare, till 61 dagar. Den genomsnittliga handläggningstiden för ett ärende om arbetstillstånd för skogsarbetare hittills under 2019 ligger på samma nivå, och har legat runt 60 dagar de senaste åren.

Det är viktigt att regler, avtal och branschpraxis respekteras när man tar in utländsk arbetskraft. Kringgåenden av regelverket för arbetskraftsinvandring måste motverkas inom alla yrkesområden. Därför gör Migrationsverket noggrannare kontroller av arbetstillstånd i de branscher där det oftare förekommer missbruk och skenanställningar, bl.a. skogsbranschen. Det kan påverka handläggningstiden i ett sådant ärende.

Sammanfattningsvis fortsätter regeringen att följa denna fråga noggrant samtidigt som bedömningen är att utvecklingen går åt rätt håll. Som en ytterligare åtgärd innehåller Migrationsverkets nya instruktion från den 27 juni i år också ett förtydligande om att myndigheten ska verka för att handläggningstiderna för ansökningar om arbetstillstånd blir så korta som möjligt utifrån ärendets beskaffenhet.

Stockholm den 19 november 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.