Länsstyrelsernas arbete med barnkonventionen

Skriftlig fråga 2007/08:1442 av Lundh, Fredrik (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-07-03
Besvarad
2008-07-16
Besvarad
2008-07-17
Svar anmält
2008-08-14
Anmäld
2008-08-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 juli

Fråga

2007/08:1442 Länsstyrelsernas arbete med barnkonventionen

av Fredrik Lundh (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Barnombudsmannen skriver i rapporten Vilja och uthållighet – Barnkonventionen i länsstyrelserna 2007 att länsstyrelsernas arbete med FN:s konvention om barnets rättigheter inte är så omfattande som det borde vara. Arbetet med barnkonventionen går enligt BO framåt, men i alldeles för långsam takt. Om arbetet inte snabbas på blir det svårt att nå den av regering och riksdag uppsatta nationella strategin för barnkonventionen, menar BO, och efterlyser uttalad vilja och styrning av regeringen genom regleringsbrev.

Endast nio av landets 21 länsstyrelser arbetar aktivt med att utveckla konsekvensanalyser av beslut som rör barn. De har tydliga skrivningar i sina styrdokument att de ska arbeta med barnperspektivet, och de har satsat på utbildning av personalen och regelbundna verksamhetsuppföljningar. Men fem länsstyrelser har varken fattat beslut om eller har skrivningar om hur de ska arbeta med barnkonventionen.

Även om det finns länsstyrelser som kommit långt i arbetet är det mycket otillfredsställande att situationen ser så olika ut i landet.

Mot den bakgrunden vill jag fråga socialministern vilka åtgärder han avser att vidta för att skynda på länsstyrelsernas arbete med barnkonventionen.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1442 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 16 juli

Svar på fråga

2007/08:1442 Länsstyrelsernas arbete med barnkonventionen

Statsrådet Mats Odell

Fredrik Lundh har frågat socialministern vilka åtgärder han avser att vidta för att skynda på länsstyrelsernas arbete med barnkonventionen.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Fredrik Lundh anser att länsstyrelsernas arbete med barnkonventionen går för långsamt och att det är otillfredsställande att det finns stora skillnader mellan länsstyrelserna. Fredrik Lundh grundar sina synpunkter på en rapport från Barnombudsmannen (BO). Rapporten bygger i sin tur på en enkätundersökning av länsstyrelsernas arbete med barnkonventionen under 2007. I rapporten konstateras att länsstyrelserna är mycket viktiga aktörer för att öka efterlevnaden av FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen). Enligt BO går utvecklingen med barnkonventionen framåt – låt vara i alltför långsam takt. För att nå de mål för uppfyllandet av barnkonventionen som regeringen satt upp krävs att flera länsstyrelser skyndar på arbetet som är avsett att komma barnen till godo.

Det är viktigt att länsstyrelsernas arbete med barnkonventionen bedrivs effektivt så att målen uppnås. Det bör dock noteras att rapporten från BO redogör för situationen 2007. Regeringen har sedan dess i styrdokument ytterligare tydliggjort länsstyrelsernas ansvar vad gäller barns behov och rättigheter.

I den nya länsstyrelseinstruktionen (2007:825) som gäller från och med 2008 anges att länsstyrelserna inför beslut eller andra åtgärder som kan röra barn ska analysera konsekvenserna för flickor och pojkar, och därvid ta särskild hänsyn till barns bästa.

Vidare har regeringen i länsstyrelsernas regleringsbrev för 2008 angivit att länsstyrelserna ska redovisa vilka insatser som gjorts för att säkerställa att personal som arbetar med barn eller vars arbete har konsekvenser för barn får utbildning och kompetensutveckling. Denna ska vara anpassad till arbetsuppgifterna och säkerställa kunskap om barns rättigheter. Barnens behov och förutsättningar ska synliggöras.

Jag förväntar mig att länsstyrelserna intensifierar arbetet och höjer ambitionsnivån i kompetensutvecklingen av personalen och att detta bidrar till ett snabbare genomförande av barnkonventionen.

Fredrik Lundh finner det otillfredsställande att länsstyrelserna väsentligt skiljer sig från varandra i arbetet med barnkonventionen. Det är en relevant synpunkt. Grunden är att arbetet med barnkonventionen ska bedrivas effektivt på samtliga länsstyrelser. Då är det självklart inte bra med stora skillnader mellan länsstyrelserna. Ett sätt att minska skillnaderna är att förbättra samordningen. Regeringen har också, bland annat i budgetpropositionen för 2008, tagit ställning för en ökad samordning mellan länsstyrelserna.

Regeringen utvärderar löpande sitt arbete och är redo att vidta ytterligare åtgärder om detta skulle visa sig nödvändigt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.