Lantmäteriets handläggningstider

Skriftlig fråga 2019/20:1550 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-10
Överlämnad
2020-06-10
Anmäld
2020-06-11
Svarsdatum
2020-06-17
Sista svarsdatum
2020-06-17
Besvarad
2020-06-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Uppskattningar finns som säger att statens och kommunernas bruttokostnader för samhällsbyggnadsprocessen uppgår årligen till 8–10 miljarder kronor. Handläggning av detaljplaner, bygglov och fastighetsbildning finansieras genom att staten och landets kommuner tar ut avgifter av sökande.

Den sammanlagda handläggningstiden för att få fram byggrätt, vägrätt, banrätt, bygglov och fastighetsbildning avgör möjligheten att effektivt tillgodose behovet av nya bostäder, vägar och järnvägar. För den enskilda fastighetsägaren är det svårt att förstå att beslut om bygglov kan lämnas inom fyra veckor medan beslut om fastighetsbildning kan lämnas först efter 40 veckor.

Problemen beskrivs sedan lång tid tillbaka vara följande:

• Lagstiftningen stöttar inte en digital process.

• Organisationsövergripande styrning och samverkan saknas.

• Finansieringsmodeller stöder inte utveckling av den digitala processen.

• Det finns en kompetens- och kapacitetsbrist.

• Det är brist på öppna data.

I Lantmäteriets fastställda verksamhetsplan för 2020 anges målet vara att ”följa att vi har en stabil och förutsägbar handläggningstid samt säkerställa att vi har handläggningstider utifrån kundernas och samhällets behov”. Inom förrättningsverksamheten är ”fokus under 2020 att bättre förstå Lantmäteriets kunder, utveckla och digitalisera den stödjande tekniken samt fortsätta utveckla arbetssätt”.

I Lantmäteriets tertialrapport 1 för 2020 redovisas bland annat att Lantmäteriet i maj startade arbetet med att utveckla ett nytt handläggningsstöd för ärendeplanering och ärendehantering inom förrättningsverksamheten, som planeras vara klart i slutet av 2024. Vidare kan utläsas att fastighetsbildningsverksamheten gett ett mycket stort ekonomiskt överskott under årets fyra första månader, 56,4 miljoner kronor högre än budgeterat resultat samt att verksamheten hittills inte sett någon effekt av covid-19-pandemin på omsättningen.

 

Handläggningstid, veckor

Typ av ärende:

2019

Mål 2020

Resultat Tertial 1 år 2020

Mål 2021

Mål 2022

Privat bostadsbyggande,

34

34

33

34

34

Privat mark- och Fastighetsutveckling

57

54

53

54

54

Kommersiell och offentlig mark- och Fastighetsutveckling

62

54

56

56

56

Jord- och skogsbruk,

57

56

53

56

56

Infrastruktur

123

119

125

119

119

Samhällsservice

101

100

119

100

100

Fastighetssamverkan och gemensamt nyttjande

114

105

108

105

105

 

Tabellen visar att handläggningstiderna inte minskar utan till och med ökade under årets första månader vad avser infrastrukturområdet. Målsättning saknas uppenbarligen för att under de kommande åren minska handläggningstiderna.

Effektiv fastighetsbildningsverksamhet i hela landet med korta kötider är av mycket stor betydelse för byggandet av bostäder, vägar och järnvägar samt för utveckling av fastigheter för olika typer av näringsverksamhet.

De kommande åren bedöms satsningar på till exempel infrastruktur bli ännu viktigare för svensk ekonomi. Förväntningar finns om stora offentliga investeringar på detta område.

Att handläggningstider inom lantmäteriområdet inte minskar trots taxehöjningar signalerar strukturella problem, och det är oroväckande att digitaliseringen inte ger resultat i form av kortare handläggningstider. Detta riskerar att försena byggandet av bostäder, vägar och järnvägar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Vilka konkreta strukturella åtgärder avser statsrådet att vidta för att komma till rätta med det mångåriga problemen med långa handläggningstider och höga lantmäterikostnader för enskilda fastighetsägare?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1550 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)



Fi2020/02717/SPN

Finansdepartementet

Finansmarknads- och bostadsministern

biträdande finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1550 av Lars Beckman (M)
Lantmäteriets handläggningstider

Lars Beckman har frågat mig vilka konkreta strukturella åtgärder jag avser att vidta för att komma till rätta med det mångåriga problemet med långa handläggningstider och höga lantmäterikostnader för enskilda fastighetsägare.

Jag vill inledningsvis understryka att fastighetsbildningsverksamheten är central för många samhällssektorer och det är därför av stor vikt att den lever upp till samhällets förväntningar. I sin fråga hänvisar Lars Beckman till statistik över de genomsnittliga handläggningstiderna första tertialen 2020 jämfört med helåret 2019. Av denna statistik framgår att de genomsnittliga handläggningstiderna minskar i fem av de sju ärendekategorier som verksamheten följs upp inom. Detta är positivt och ska ses mot bakgrund av det systematiska arbete som Lantmäteriet bedriver för att avsluta äldre ärenden. Så sent som i februari och i mars i år beskrev jag för Lars Beckman att när ärenden som pågått under en längre tid avslutas bidrar de till att den genomsnittliga handläggningstiden ökar. En förutsättning för att den genominsnittliga handläggningstiden inte ska öka trots pågående arbete med att avsluta äldre ärenden, är därför att nyinkomna ärenden handläggs snabbare än tidigare. Den statistik som Lars Beckman hänvisar till tyder på att så också sker, sett över alla ärendekategorier, vilket är glädjande.

Av Lantmäteriets tertialrapport 1 för 2020 framgår även att det inom fastighetsbildningsverksamheteten redovisas ett ekonomiskt överskott under årets fyra första månader. I arbetet med att korta handläggningstiderna står verksamheten inför många utmaningar och det är därför viktigt att man har de finansiella förutsättningarna att fortsätta utveckla sina arbetssätt och stödsystem.

Lantmäterimyndigheternas handläggningstider varierar stort mellan olika delar av landet och även om arbetet med att korta handläggningstiderna ger resultat så är de fortfarande alltför långa på flera ställen. Att komma till rätta med de långa handläggningstiderna kräver inte bara ett systematiskt arbete både hos Lantmäteriet och de kommunala lantmäterimyndigheterna, utan även ett bredare arbete för en effektivare samhällsbyggnadsprocess i stort.

Digitaliseringen har en mycket viktig roll i ett sådant arbete, och tidigare i år fick Lantmäteriet därför i uppdrag att etablera en digital infrastruktur för tillgängliggörande av standardiserade dataset i samhällsbyggnadsprocessen. En digital samhällsbyggnadsprocess innebär att det från idé till färdig byggnad går att utbyta information på ett säkert, standardiserat och digitalt sätt. Detta säkerställer att informationen som används är aktuell, relevant och korrekt och ger förutsättningar för ett effektivt flöde mellan olika delprocesser för en effektiv och rationell helhet. Lantmäteriet har i tidigare regeringsuppdrag visat att en förbättrad tillgång till data inom samhällsbyggnadsprocessen kan ge mycket stora vinster för både myndigheter, företag och enskilda medborgare. Min övertygelse är att detta på sikt kommer att gynna hela samhällsbyggnadsprocessen, där fastighetsbildningsverksamheten är en viktig del.

Stockholm den 17 juni 2020

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.