Till innehåll på sidan

Livsmedelsstrategins genomslag hos myndigheterna

Skriftlig fråga 2020/21:2610 av Mikael Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-21
Överlämnad
2021-04-22
Anmäld
2021-04-23
Svarsdatum
2021-04-28
Sista svarsdatum
2021-04-28
Besvarad
2021-04-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Sverige har antagit en livsmedelsstrategi som beskriver att Sverige ska öka livsmedelsproduktionen och att lönsamheten för Sveriges lantbrukare ska bli bättre. Årligen bidrar lantbruket till öppna landskap, till att jobb skapas och till att miljön är i fokus.

Att ha en strategi för matproduktionen är viktigt och är och var starkt efterfrågad av de som ser vikten av att svensk livsmedelsproduktion ökar ur ett hållbarhets- och försörjningsperspektiv. Den nationella livsmedelsstrategin är nedbruten i regionala strategier som ska vara till hjälp för kommuner och regioner i deras arbete med mera svenskt i de offentliga köken.

Om vi ska öka livsmedelsproduktionen måste alla ha denna strategi för ögonen. Lika viktigt är det att statens myndigheter hela tiden har med sig livsmedelsstrategin i sina arbeten. Exempel på det kan vara Svenska kraftnät eller Trafikverket som när man ska bygga ny infrastruktur eller nya elledningar hela tiden har med sig livsmedelsstrategin och lantbruket i sitt arbete och hela tiden väger av så att exempelvis så lite jordbruksmark som möjligt tas i anspråk så att produktionen kan öka och stärkas. Så är ofta inte fallet; flera myndigheter jobbar inte aktivt med denna fråga.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson: 

 

Anser statsrådet att uppdraget till myndigheterna är tydligt när det gäller hur man ska jobba med livsmedelsstretagin inom respektive myndighet och statligt verk?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2610 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

N2021/01346 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2610 av Mikael Larsson (C)
Livsmedelsstrategins genomslag hos myndigheterna

Mikael Larsson har frågat mig om jag anser att uppdraget till myndigheterna är tydligt när det gäller hur man ska jobba med livsmedelsstrategin inom respektive myndighet och statligt verk.

Jag håller med Mikael Larsson att det är viktigt att uppdraget till myndigheterna är tydligt när det gäller hur de ska arbeta för målen inom livsmedelsstrategin. Därför har regeringen ända sedan livsmedelsstrategin beslutades i riksdagen 2017 arbetat aktivt med myndigheterna som har ansvar inom livsmedelskedjan.

Den dåvarande landsbygdsministern bildade tidigt den strategiska myndighetsgruppen som hade till uppgift att utifrån myndighetens uppdrag se hur de kan bidra till livsmedelsstrategins mål. I gruppen ingick myndigheterna Statens jordbruksverk, Livsmedelsverket, Verket för innovationssystem, Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande, Sveriges lantbruksuniversitet, Tillväxtverket och länsstyrelserna.

I och med handlingsplan del 2 beslutade regeringen att ge Tillväxtverket i uppdrag att samordna den nationella och de regionala livsmedelsstrategierna, för att få en mer aktiv samordning. Utifrån detta uppdrag har myndigheten bildat en ny samverkansgrupp med samma myndigheter som ovan samt branschorganisationer inom livsmedelskedjan. Vid dessa möten deltar även min statssekreterare.

Vi har också fört in i flera myndigheters regleringsbrev ett återrapporteringskrav där de ska redovisa åtgärder som myndigheten vidtagit för att bidra till de av riksdagen fastlagda målen för livsmedelsstrategin.

I livsmedelsstrategin konstaterar regeringen att det behövs ökad kunskap om jordbruksmarken respektive jordbruksproduktionen vid planläggning, bland annat för att de avvägningar som krävs enligt bestämmelsen i 3 kap. 4 § miljöbalken ska kunna göras på ett bra sätt. Både länsstyrelser och kommuner har framfört att det saknas kunskap och vägledning om jordbruksmarken i planprocessen. Mot denna bakgrund har Statens jordbruksverk, i samarbete med länsstyrelserna, en dialog med kommunerna i syfte att öka deras kunskaper i frågor som rör jordbruksmarkens värden och livsmedelsproduktionens betydelse för att därigenom förbättra underlagen för bedömningar.

Jag anser att vi genom dessa åtgärder arbetar för att göra uppdraget mot myndigheterna tydligt när det gäller hur de inom sina verksamheter ska bidra till livsmedelsstrategins mål.

Stockholm den 28 april 2021

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.