LOV och privata utförare

Skriftlig fråga 2019/20:681 av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-12-18
Överlämnad
2019-12-19
Anmäld
2019-12-20
Sista svarsdatum
2020-01-02
Svarsdatum
2020-01-15
Besvarad
2020-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Lagen om valfrihetssystem (LOV) möjliggör, i de kommuner där den tillämpas, att den äldre och dennes anhöriga kan välja den utförare av hemtjänst som bäst passar den enskilde. 

LOV innebär att kommunen genom konkurrensutsättning kan tillåta andra utförare av omsorgstjänster och liknande än bara den kommunala. De privata vårdgivarna ska givetvis leva upp till samtliga ställda kvalitetskrav. 

Lagen om valfrihetssystem stärker äldres självbestämmande och ökar valfriheten. Den innebär i längden också att verksamheter som inte är tillräckligt bra väljs bort.

Nu är det flera privata utförare som inte längre verkar i kommuner som tidigare har haft en konkurrerande verksamhet, vilket innebär att den äldres möjlighet till val av utförare inte längre finns.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad anser ministern är förklaringen till att LOV inte längre kan utnyttjas av en lika stor andel äldre, för att många privata utförare har minskat eller helt har upphört med sin verksamhet?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:681 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)




Svar på fråga 2019/20:681 av Ann-Christine From Utterstedt (SD) LOV och privata utförare

Ann-Christine From Utterstedt har frågat mig vad jag anser är förklaringen till att LOV inte längre kan utnyttjas av en lika stor andel äldre, för att många privata utförare har minskat eller har upphört med sin verksamhet.

Andelen köpt verksamhet från privata utförare i relation till totala kostnader minskade 2018 med 0,3 procentenheter, enligt SKR:s rapport ”Köp av verksamhet 2019”. I samma rapport framgår att det inte har skett några stora förändringar i antalet kommuner som tillämpar lagen om valfrihetssystem (LOV) de senaste åren. I oktober 2019 tillämpade 162 kommuner LOV, året innan var antalet 160.

Orsaker till att valfrihetssystem har avslutats i vissa kommuner kan enligt SKR t.ex. bero på ändrad politisk inriktning, att det inte har funnits tillräckligt med underlag av privata utförare eller att det förekommit fusk och oegentligheter i privata företag som varit anslutna till LOV. Det kan nämnas att det under 2019 infördes tillståndsplikt för privata företag som bland annat bedriver hemtjänst. Syftet med tillståndsplikten är att säkerställa att verksamheterna uppfyller kraven på god kvalitet.

Stockholm den 15 januari 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.