Svar på fråga 2021/22:1456 av Jörgen Berglund (M)
Målsättning för det civila försvaret
Jörgen Berglund har frågat mig när regeringen ska fatta beslut gällande det civila försvaret avseende vilka förmågor, under vilka förhållanden och hur länge de olika funktionerna i samhället ska fungera.
Regeringen lämnade propositionen Totalförsvaret 2021 – 2025 (prop. 2020/21:30) i oktober 2020, vilken riksdagen biföll i december samma år. Av propositionen framgår bl.a. att utgångspunkter för planeringen av totalförsvaret bör vara att under minst tre månader kunna hantera en säkerhetspolitisk kris i Europa och Sveriges närområde som innebär allvarliga störningar i samhällets funktionalitet samt krig under del av denna tid. Vidare framgår att det är särskilt viktigt att stärka motståndskraften inom de viktigaste samhällsfunktionerna samt att det inom de flesta områden innebär att det offentliga inte kommer kunna leverera annan verksamhet eller service än den som bedöms vara samhällsviktig för totalförsvarets behov.
I december 2020 beslutade regeringen också om ett gemensamt uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Försvarsmakten om att främja och utveckla en sammanhängande planering för totalförsvaret för 2021 – 2025. I oktober 2021 redovisade myndigheterna uppdraget i rapporten Handlingskraft som innehåller planeringsantaganden och fokusområden för att öka förmågan inom totalförsvaret. Denna rapport utgör ett stöd för ansvariga myndigheter.
Vi återuppbygger just nu Sveriges totalförsvar där regeringen gör den största satsningen i modern tid på det civila försvaret. Under kommande år ökar satsningen stegvis i enlighet med propositionen Totalförsvar 2020/21:30, och tillsammans med de medel som tillfördes 2018 innebär detta att det civila försvaret kommer att ha förstärkts med totalt 4,2 miljarder kronor vid utgången av 2025. I budgetpropositionen för 2022 föreslogs dessutom tillskott om ytterligare 500 miljoner kronor per år från och med 2024 för det fortsatta arbetet med att stärka försörjningsberedskapen inom hälso- och sjukvården. Regeringen har nu i vårändringsbudgeten även föreslagit åtgärder som stärker det civila försvarets förmåga under 2022 och som innebär att berörda anslag föreslås tillföras 800 miljoner kronor under 2022, med utgångspunkt i den överenskommelse som Försvarsberedningen enades kring i mars. Regeringen har också beslutat om ett uppdrag till MSB om att lämna förslag på åtgärder som kan vidtas för att stärka det civila försvaret för 2023 och på längre sikt.
Stockholm den 20 april 2022
Morgan Johansson