Marockos kränkning av Västsaharas territorium

Skriftlig fråga 2015/16:1570 av Lotta Johnsson Fornarve (V)

Lotta Johnsson Fornarve (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 11 augusti passerade 300 marockanska militärfordon den barriär som skiljer västsahariskt territorium, ockuperat sedan 1975, från marockanskt territorium och den landremsa som kontrolleras av västsahariska Polisario i ett försök att besätta den östra delen av La Güera-halvön. Den västra delen är mauretanskt territorium, och där ligger hamnstaden Nouadhibou med ca 80 000 invånare. Enligt obekräftade uppgifter har två civila västsaharier dödats.

Detta är ett allvarligt brott mot den första militära överenskommelsen i vapenstilleståndsavtalet från 1991 som under ledning av FN förhandlades fram mellan Marocko och det västsahariska folkets legitima representant Polisario. Vapenvilan förbjuder allt arbete eller militär utplacering i en fem kilometer lång remsa längs muren. Intrånget är också ett tydligt brott mot folkrätten eftersom Marocko inte har någon legitim rätt att befinna sig på västsahariskt territorium över huvud taget.

Den 28 augusti svarade Polisario genom att placera ut militära styrkor i Guerguerat-området för att förhindra ytterligare marockanska aktiviteter.

Polisario uppmanade dessutom FN:s säkerhetsråd att kräva ett omedelbart tillbakadragande av marockansk personal och vill att Minurso installerar en permanent observationspost i området för att lugna ned situationen och förhindra framtida intrång.

Jag vill mot den bakgrunden fråga utrikesminister Margot Wallström:

Avser utrikesminister Margot Wallström att agera mot Marocko för att kränkningar av västsahariskt territorium omedelbart ska upphöra, och avser Sverige att agera i FN för att vapenvilan mellan Marocko och Polisario från 1991 upprätthålls och respekteras fullt ut för att minska spänningen i området och genom det bidra till och öka tron på den FN-ledda fredsprocessen?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2016-09-08 Överlämnad: 2016-09-08 Anmäld: 2016-09-13 Svarsdatum: 2016-09-14 Sista svarsdatum: 2016-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga