Matchfixningens konsekvenser för idrottsrörelsen

Skriftlig fråga 2016/17:1446 av Amir Adan (M)

Amir Adan (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Uppgjorda eller manipulerade matcher, även kallat matchfixning, har ökat i Sverige de senaste åren. År 2012 kom den första polisanmälan om ett brott som kunde kopplas till en misstänkt manipulerad svensk fotbollsmatch. Fler polisanmälningar har sedan dess tillkommit. Fenomenet har under senare år uppmärksammats alltmer av idrottsorganisationer, spelbranschen, rättsväsendet och medierna. Brå har visat att risken för matchfixning ökar även i lägre tävlingsserier och vid spel på enstaka matchhändelser som första hörnan eller antal varningar i en fotbollsmatch. 

Svensk idrott är en stor och viktig del av det svenska samhället. Många av oss berörs av idrotten på något sätt. Brott inom idrottsrörelsen måste beivras, då manipulerade matcher utgör ett hot mot idrottens trovärdighet. 

Nyligen ställdes en fotbollsmatch i allsvenskan mellan IFK Göteborg och AIK in på grund av misstankar om försök till matchfixning. En spelare i AIK ska ha blivit uppvaktad av en ”matchfixare”, med syfte att rigga matchen. Spelaren i fråga ska ha erbjudits en stor summa pengar. Om inte matcher avgörs på planen utan i stället på brottsliga grunder är idrottsrörelsen hotad, och vi måste agera skyndsamt för att motverka denna oacceptabla utveckling. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att förebygga förekomsten av matchfixning?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2017-05-18 Överlämnad: 2017-05-19 Anmäld: 2017-05-29 Svarsdatum: 2017-05-31 Sista svarsdatum: 2017-05-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga