Mediefrihet i Turkiet

Skriftlig fråga 2018/19:533 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-04-12
Överlämnad
2019-04-15
Anmäld
2019-04-23
Svarsdatum
2019-04-24
Sista svarsdatum
2019-04-24
Besvarad
2019-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Mediasituationen i Turkiet är sedan länge svår, och ett flertal oppositionella journalister är fängslade. Ett stort antal tidningar har stängt efter beslut av domstol.

Turkiet har tidigare beslutat att stänga den kurdiska tidningen Özgür Gündem. Den 3 april dömdes journalisterna Faruk Eren, Ertugrul Mavioglu, Fehim Isik, Celal Baslangiç, Öncü Akgül, Ihsan Çaralan, Celalettin Can och Dilsah Kocakaya till vardera femton månaders fängelse. Journalisterna bedrev en solidaritetskampanj för tidningen och dömdes efter anklagelser relaterade till terroristpropaganda. Den tidigare chefredaktören Hüseyin Aykol har dömts till tre år och nio månaders fängelse, och motivet var detsamma som för de 15 dömda journalisterna.

OSSE:s representant för mediefrihet, Harlem Désir, uttalade sig samma dag och var besviken över den turkiska domstolens beslut. Domen över journalisterna har ytterligare skadat mediefriheten och yttrandefriheten i Turkiet. Att uttrycka sin åsikt och uttala stöd för kollegor innebär inte att journalister är terrorister. OSSE uppmanar nu Turkiets regering att frige samtliga journalister som sitter fängslade på grund av sitt arbete.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att den turkiska regimen ska respektera yttrande- och mediefriheten samt att Turkiet ska frige fängslade journalister?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:533 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:533 av Margareta Cederfelt (M)
Mediefrihet i Turkiet

Margareta Cederfelt har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser vidta för att den turkiska regimen ska respektera yttrande- och mediefriheten samt att Turkiet ska frige fängslade journalister.

Regeringen ser med djup oro på utvecklingen i Turkiet. Det gäller inte minst respekten för mänskliga rättigheter, demokratin och rättsstatens principer. Yttrandefrihet och att journalister kan utöva sitt arbete är grundläggande för ett fungerande demokratiskt samhälle. Detta framför vi kontinuerligt till turkiska företrädare i Stockholm, Ankara och på andra ställen vi möts.

Den 11 april tog Sverige fram ett gemensamt EU-uttalande i OSSE:s permanenta råd, där EU uttryckte oro över domarna i Özgür Gündem-fallet. EU uttryckte bland annat stöd för uttalandet av OSSE:s representant för mediefrihet, Harlem Désir, om att domarna hotar yttrandefriheten och mediefriheten i Turkiet. Vidare krävde EU att Turkiet skulle följa sina internationella åtaganden under Europakonventionen och FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter, liksom Europadomstolens rättspraxis.

Stockholm den 23 april 2019

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.