Minskad sekretess mellan myndigheter

Skriftlig fråga 2020/21:2754 av Ellen Juntti (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-04
Överlämnad
2021-05-04
Anmäld
2021-05-05
Svarsdatum
2021-05-12
Sista svarsdatum
2021-05-12
Besvarad
2021-05-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sekretess mellan myndigheter ställer ofta till problem när brott och fusk av olika slag ska utredas.

Under lång tid har det framkommit uppgifter om omfattande fusk när det gäller uttag från olika välfärdssystem. Varje år beräknas flera miljarder förloras från välfärdssystemen genom bedrägerier och organiserad brottslighet.

Nyligen larmade Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg att sekretesslagstiftningen skapar väldigt stora hinder för myndigheter i Sverige att sätta stopp för fusket. Försäkringskassan behöver kunna kontrollera att uppgifter som människor lämnat är korrekta. Ofta finns dessa uppgifter hos andra myndigheter, men det är svårt för Försäkringskassan att få dessa uppgifter då varje enskilt fall måste prövas först.

Det är viktigt att sätta stopp för fusket. Skattepengar ska inte hamna i brottslingars fickor. Försäkringskassan har i en skrivelse till regeringen begärt att systemet för sekretess mellan myndigheter ska utredas för att se om det går att slopa en del av sekretessen.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att tillsätta en utredning i likhet med det som Försäkringskassan begär?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2754 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/01823 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2754 av Ellen Juntti (M)
Minskad sekretess mellan myndigheter

Ellen Juntti har frågat mig om jag avser att tillsätta en utredning i likhet med det som Försäkringskassan begär. Ellen Juntti ställer frågan i ljuset av att Försäkringskassan har framställt till regeringen att en utredning bör tillsättas som analyserar om sekretessgränserna mellan myndigheter ska avskaffas när det gäller sekretess till skydd för enskilda.

Att sätta stopp för fusk i välfärdssystemen är en högt prioriterad fråga för regeringen. Stora belopp som hade kunnat användas för att förstärka välfärden hamnar i dagsläget i andra fickor till följd av felaktiga utbetalningar. Utöver att dessa medel hade kunnat användas där de bäst behövs snedvrids konkurrensen gentemot seriösa företag. Det ska aldrig löna sig eller vara möjligt att skaffa sig konkurrensfördelar genom att begå brott. Särskilt allvarligt är det när missbruket är satt i system eller om det är kopplat till organiserad brottslighet.

Regeringen arbetar därför aktivt för att bekämpa alla former av skattefusk och missbruk av statliga ersättningar. Genom budgetpropositionen för 2021 infördes bl.a. att ett mål om att andelen felaktiga utbetalningar ska minska. Vidare anslogs 189 miljoner kronor för att motverka fusk och missbruk inom välfärdssystemen.

Regeringen överväger också löpande hur samverkan och informationsutbyte mellan myndigheter kan utvecklas för att förhindra felaktiga utbetalningar och för att bekämpa brott mot välfärdssystemet. Vi vet att aktörer som bedriver kriminell verksamhet ofta kombinerar regelöverträdelser inom flera områden. Samordning, erfarenhetsutbyte och samverkan mellan myndigheter är därför av central betydelse.

Regeringen har tillsatt flera utredningar på området. Flera av dessa har lämnat förslag och som för närvarande utvärderas inom Regeringskansliet. Det gäller t.ex. förslaget om att inrätta en ny myndighet med uppgift att förebygga, förhindra och upptäcka felaktiga utbetalningar från de statliga välfärdssystemen (SOU 2020:35). Ett arbete pågår även med anledning av översynen avseende förhindrandet av brott kopplade till de stödåtgärder med statsfinansiella och samhällsekonomiska konsekvenser som vidtagits med anledning av covid 19-pandemin (Ds 2020:28) och analysen av arbetet med myndighetsgemensamma kontroller mot fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet (Ds 2021:1). Regeringen har därtill inom ramen för arbetsmiljöstrategin 2021–2025 aviserat en översyn rörande behovet av förändringar i sekretessregleringen för att möjliggöra en förbättrad myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet (skr. 2020/21:92).

Regeringen har också tagit andra initiativ för ett utökat informationsutbyte mellan myndigheter. Så sent som i mars beslutades t.ex. en proposition med förslag om att myndigheter som misstänker fel i folkbokföringen ska underrätta Skatteverket (prop. 2020/21:160). En korrekt folkbokföring är mycket viktigt, bland annat eftersom den ligger till grund för bidragshanteringen inom många myndigheter.

När det gäller det utredningsuppdrag som Försäkringskassan föreslår så handlar det om en reform som rör själva grunderna i svensk sekretesslagstiftning. Att sekretess inte bara gäller mot enskilda utan även mellan myndigheter är sedan lång tid en grundbult i vårt system. Bakgrunden är bl.a. den mycket stora mängden integritetskänsliga uppgifter om Sveriges befolkning som hanteras av svenska myndigheter. Grundprincipen gör också att sekretessen kan anpassas till olika myndigheter. Insynsintresset och hur känsliga uppgifterna är kan nämligen variera mellan olika verksamheter.

Om en sådan utredning bör tillsättas är därför något som bör övervägas noga. Vid sådana överväganden behöver också de andra förslag och initiativ för att motverka fusk och missbruk inom välfärdssystemen som är föremål för beredning inom Regeringskansliet beaktas.

Stockholm den 12 maj 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.