Minskande andel kvinnor som startar företag

Skriftlig fråga 2019/20:472 av Ida Drougge (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-21
Överlämnad
2019-11-22
Anmäld
2019-11-26
Svarsdatum
2019-12-04
Sista svarsdatum
2019-12-04
Besvarad
2019-12-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Två år i rad har andelen kvinnor som startat företag minskat, och i den senaste rapporten från Global Entrepreneurship Monitor (Gem) minskar andelen med hela 30 procent. Det är så mycket att det drar ned hela Sveriges totala snitt, trots att andelen män som startar nya företag har ökat under samma period.

En politisk faktor som sägs ha bidragit till detta är den välfärdsdebatt, med tillhörande utredningar, som särskilt kritiserat företagare inom kvinnodominerande yrken. Även osäkerheten och de tvära kasten inom RUT-branschen sägs ha haft en negativ effekt. Ytterligare orsaker som politiken styr över är IVO:s långa handläggningstider och dess nya regelverk, som skapar högre ekonomiska trösklar generellt men som också specifikt gör det svårare för små och nya aktörer. Allt detta är förslag och debatter som regeringen själv varit drivande i och starkt bidragande till.

Min fråga till statsrådet Åsa Lindhagen är därför:

 

Vilka slutsatser har statsrådet och regeringen dragit av detta, och vad ämnar statsrådet göra för att förbättra villkoren och förutsättningarna för att fler kvinnor ska vilja och kunna starta nya företag?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:472 besvarad av Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)



N2019/03035/EIN

Näringsdepartementet

Näringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:472 av Ida Drougge (M)
Minskande andel kvinnor som startar företag

Ida Drougge har frågat jämställdhetsministern samt ministern med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation vilka slutsatser statsrådet och regeringen har dragit av att andelen kvinnor minskat som startat företag de senaste två åren och vad statsrådet ämnar göra för att förbättra villkoren och förutsättningarna för att fler kvinnor ska vilja och kunna starta nya företag.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan. Ida Drougge refererar till 2019 års Global Entrepreneurship Monitor (GEM), ett forskningsprojekt som årligen mäter och analyserar entreprenöriella aktiviteter, ambitioner och attityder. Årets undersökning indikerar att kvinnors entreprenörskap, utifrån den definition som används i rapporten, har gått ned med två procentenheter eller 30 procent, från knappt sex procent till fyra procent mellan åren 2017 och 2018. Resultatet är viktig information för regeringen. Samtidigt påpekas i GEM-utredningen att resultatet bör tolkas med viss försiktighet då detta är baserat på få observationer. Aktuell statistik över det samlade nyföretagandet från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser visar att antalet nystartade företag av kvinnor var lägre 2018 jämfört med 2017. Statistiken visar också att motsvarande skillnad mellan åren är än större för män. Kvinnors andel av samtliga nystartade företag är dock oförändrat under åren 2016–2018.

Nyföretagande och jämställda förutsättningar för företagandet är viktigt för Sveriges näringsliv och för att stärka den svenska konkurrenskraften. Kvinnors företagande är en strategiskt viktig tillväxtfråga för regeringen. En mångfald av företag och företagare stärker näringslivets konkurrenskraft, förnyelse och hållbarhet. Regeringen ser det som angeläget att fortsätta arbetet för jämställda förutsättningar för kvinnor och män att starta och driva företag. Exempelvis har regeringen tillfört extra resurser till Tillväxtverket för satsningen som syftar till att främja nyanlända kvinnors och utrikes födda kvinnors företagande. I uppdragets genomförande ska Tillväxtverket möjliggöra exempelvis mentorskaps- och nätverksinsatser, men även andra relaterade insatser som syftar till att främja företagande och affärsutveckling i målgruppen. Tillväxtverket ska samråda med Arbetsförmedlingen i syfte att ta tillvara synergier och befintlig erfarenhet och kunskap från det arbete som Arbetsförmedlingen genomför bland annat inom ramen för etableringsuppdraget och det arbetsmarknadspolitiska programmet stöd till start av näringsverksamhet.

Stockholm den 29 november 2019

Ibrahim Baylan

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.