Till innehåll på sidan

Missbruk av undantag från arbetstillstånd

Skriftlig fråga 2020/21:706 av Lars Mejern Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-25
Överlämnad
2020-11-25
Anmäld
2020-11-26
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I dagarna blev jag kontaktad av Svenska Byggnadsarbetareförbundet (Byggnads) i Skellefteå med anledning av missbruket av undantag från arbetstillstånd (AT-UND). Ett arbetsplatsbesök i Skellefteå från Byggnads hade resulterat i att Arbetsmiljöverket, Skatteverket och gränspolisen blivit kontaktade, detta på grund av ett stort antal felaktigheter kring arbetsplatsen och företaget som utförde byggnationen.

Myndigheterna gjorde ett samlat besök på arbetsplatsen, och då uppdagades det att fyra ukrainska medborgare arbetat på arbetsplatsen utan arbetstillstånd eller uppehållstillstånd. Dessa avhystes från arbetsplatsen och blev även utvisade från Sverige. En dryg vecka senare gjorde Byggnads ett nytt besök på arbetsplatsen, och då uppdagades det att det fanns sex ukrainska medborgare på arbetsplatsen. Skillnaden var att dessa hade sökt asyl och därför kunde arbeta med hänvisning till AT-UND, det som ger en asylsökande rätt att arbeta utan arbetstillstånd.

Den här händelsen visar vikten av arbetsplatsbesök. Redan 2014 uppmärksammades missbruket av denna möjlighet och att asylansökningarna hade ökat markant från länder som Georgien och Ukraina. Misstanken om missbruk fanns redan då, men det verkar som om misstanken inte har lett till någon åtgärd från regeringens sida. 

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern och regeringen att ta initiativ för att göra något åt missbruket av AT-UND?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:706 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2020/21:706 av Lars Mejern Larsson (S)

Missbruk av undantag från arbetstillstånd

Lars Mejern Larsson har frågat mig om jag och regeringen avser ta initiativ för att göra något åt missbruket av AT-UND.

Undantag från kravet på arbetstillstånd, s.k. AT-UND, ges till asylsökande i syfte att ge den sökande möjlighet att kunna arbeta och försörja sig under asylprocessen. Att asylsökande ges tillträde till den nationella arbetsmarknaden är något som även återfinns i EU:s mottagandedirektiv. Det är i grunden positivt att asylsökande arbetar, och för dem som får uppehållstillstånd innebär det att de kommer att ha påbörjat sin etablering i samhället så tidigt som möjligt.

Lars Mejern Larsson anför att missbruket av AT-UND ofta sker genom att individer utan skyddsbehov söker asyl för att sedan få möjlighet att arbeta i Sverige. Regeringen beslutade förra veckan om en lagrådsremiss med förslag om regler om säkra ursprungsländer. Förslagen ger Migrationsverket möjlighet att besluta om avvisning med omedelbar verkställighet om sökanden kommer från ett så kallat säkert ursprungsland.

Regeringen är medveten om och ser allvarligt på att det förekommer fusk och missbruk och att personer arbetar i Sverige utan nödvändiga tillstånd. Regeringen har därför vidtagit flera åtgärder, bl.a. har en möjlighet införts för polisen att utföra fler inspektioner på arbetsplatser och en utredning som bl.a. ska kartlägga problemen kopplade till handel med och missbruk av arbetstillstånd har tillsatts. Utredaren ska presentera sina förslag i ett delbetänkande den 1 februari 2021 och i ett slutbetänkande den 1 november 2021.

Stockholm den 2 december 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.