Mobiltäckning i hela landet

Skriftlig fråga 2020/21:972 av Malin Larsson (S)

Malin Larsson (S)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

De senaste månaderna har tillgången till stabilt mobilnät och bra uppkoppling varit något otroligt viktigt. Många är vi som arbetat hemifrån, studerat hemifrån eller blivit tvungna att isolera oss på grund av coronapandemin.

I dessa tider är behovet till mobilnätet viktigt utifrån många olika synvinklar. Men viktigast av allt är att det skapar trygghet – att jag vet att jag kan ringa om jag behöver hjälp, att jag kan nå mina anhöriga nu i dessa tider när vi inte får träffas, att jag kan ringa mina föräldrar när jag är ensam hemma efter skolan. Ett stabilt mobilnät skapar trygghet.

På flera platser i Ånge kommun i västra Medelpad har inte mobilnätet fungerat stabilt de senaste månaderna. Detta ett problem framför allt för de människor som verkar och bor i denna landsbygdskommun men också för förbipasserande på Europavägen E14. Ånge kommuns socialchef fick också höja beredskapen under flera dygn som en följd av att dessa problem orsakade utslagna trygghetslarm. När man påtalar problemet är svaret att det ska åtgärdas, men tyvärr så händer alltför lite och det har inte blivit bättre. Går samtalen fram är de ofta ”burkiga” i ljudet och bryts ofta.

Eftersom detta är marknadsstyrt och den operatör som har tillstånd, i detta fall Telia Company AB (Telia), inte tar sitt ansvar fortsätter mobilnätet att fungera mycket dåligt. Nu när vi digitaliserar samhället mer och mer krävs det att vi ställer tuffare krav på leveranssäkerheten. Det är inte acceptabelt att problem som uppstår med mobiltäckningen inte åtgärdas snabbt. Ett dåligt fungerande mobilnät skapar en sårbarhet och en otrygghet i dagens digitaliserade samhälle.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka verktyg finns att tillgå för att säkerställa en leveranssäkerhet av telefoni via mobilnätet, och kan statsrådet vidta några åtgärder för att säkerställa en trygg och stabil mobiltäckning?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2020-12-10 Överlämnad: 2020-12-11 Anmäld: 2020-12-14 Svarsdatum: 2020-12-28 Sista svarsdatum: 2020-12-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga