mordet på svarta bönder i Sudan

Skriftlig fråga 2004/05:450 av Andersson, Margareta (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-11-26
Anmäld
2004-11-26
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-12-02
Svar anmält
2004-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 november

Fråga 2004/05:450

av Margareta Andersson (c) till utrikesminister Laila Freivalds om mordet på svarta bönder i Sudan

Vi läser i tidningar och ser på TV hur svarta bönder i de västra delarna av Sudan dödas eller fördrivs från sina byar och försörjningsmöjligheter.

FN och EU uttalar sig om hur allvarlig situationen är för de förföljda befolkningsgrupperna men några sanktioner värda namnet beslutar man inte om. I somras beslutade FN:s säkerhetsråd att ställa ultimatum till Sudans regering att få ett slut på Janjawidmilisens härjningar i Darfur men man använde inte maktmedel för att sätta kraft bakom orden. Orden säger dessutom en sak och handlingarna den motsatta. Man låter nämligen Sudan sitta kvar i FN:s kommission för mänskliga rättigheter. Tala om dubbla budskap!

Sudans oljetillgångar verkar ha alltför stort inflytande på beslutsfattarna för att man ska sätta hårt mot hårt när det gäller förföljda svarta småbönders liv och försörjningsmöjligheter. Alltför många länder har intresse i oljeutvinning i södra Sudan för att man ska våga ta tvingande beslut i FN. Även EU tycks tveka att göra insatser i området och stödet till Afrikanska unionens trupper har inte varit helhjärtat. Hur länge ska världens demokratier stillatigande åse att ännu en folkfördrivning liknande den i Bosnien eller Rwanda sker. Det är en becksvart skam för Sverige och för FN att morden på de här människorna kan fortgå utan att någon lyfter ett finger för att skydda dem.

Vilka åtgärder avser utrikesminister Laila Freivalds att vidta för att frågan om folkmordet i Darfur ska ta upp med större kraft i EU och FN?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:450 besvarad av

den 2 december

Svar på frågorna 2004/05:447 om det fortsatta våldet i Sudan och 450 om mordet på svarta bönder i Sudan

Utrikesminister Laila Freivalds

Margareta Andersson har frågat mig vad jag avser att göra för att frågan om folkmordet i Darfur ska tas upp med större kraft i EU och FN. Birgitta Ohlsson har frågat vad jag avser att göra inom EU och andra internationella forum för att säkerställa säkerheten för de civila i Darfur. Jag har valt att besvara frågorna i ett sammanhang.

Säkerhetsläget i Darfur har förvärrats de senaste månaderna. Vissa biståndsorganisationer har tvingats att tillfälligt upphöra med sina insatser. Det är oerhört allvarligt att vapenvilan inte respekteras. Det internationella samfundets samlade agerande krävs. Det yttersta ansvaret vilar fortfarande på Sudans regering. Samtidigt måste krav ställas på rebellerna att efterleva överenskomna avtal och protokoll. En stor del av oroligheterna äger rum i rebellkontrollerade områden utanför regionhuvudstäderna i de tre delarna av Darfur.

Afrikanska unionen beslutade den 20 oktober att kraftigt utöka sin observatörsmission. I dagsläget är den viktigaste åtgärden att säkerställa att denna utökade mission kommer på plats och blir fullt operativ. Sverige och EU stöder aktivt Afrikanska unionens ansträngningar att ge ett fullgott skydd åt befolkningen i Darfur. En del bedömare menar att vi nu kan se visst resultat av Afrikanska unionens utökade närvaro @ samtidigt som enorma utmaningar kvarstår. Afrikanska unionens ledning arbetar hårt för att öka missionens rörlighet och kommunikationskanaler. Omfattande logistiskt stöd krävs från det internationella samfundet.

Säkerhetsrådet har välkomnat den utökade AU-missionen, som också erhåller omfattande internationellt stöd. EU bidrar med 80 miljoner euro ur den så kallade fredsfaciliteten och flera medlemsländer inklusive Sverige, bidrar också med finansiellt eller personellt och logistiskt stöd. EU för en kontinuerlig dialog med Afrikanska unionen om hur dess stöd, inklusive EU:s expertis, bäst kan bidra till att öka effektiviteten i missionen.

FN har sedan en tid tillbaka en förberedande mission (UNAMIS) på plats i Khartoum för att förbereda den planerade fredsbevarande insatsen för södra Sudan. UNAMIS har i säkerhetsrådets resolution 1556 fått ett uppdrag att inleda en förberedande planering för situationen i Darfur. Sverige har på olika sätt verkat för att detta uppdrag ska förtydligas och att UNAMIS ges en särskild roll i att stödja Afrikanska unionens ansträngningar med sin expertis och kunskap. Vi tog bland annat upp frågan inför säkerhetsrådets möte i Nairobi i mitten av november.

Samtidigt som internationell närvaro är en angelägen fråga har vi från svensk sida fortsatt att verka för att parterna måste nå en förhandlingslösning. Detta gäller både fredsprocessen mellan regeringen och SPLM/A i södra Sudan, och samtalen mellan regeringen och rebellgrupperna i Darfur. Jag verkar särskilt för att vi inom det internationella samfundet ska upprätthålla trycket på parterna att nå resultat i dessa förhandlingar, inklusive genom hot om sanktioner.

Vi ger vårt fulla stöd till FN:s kontor för de mänskliga rättigheterna, som nyligen bland annat har beslutat att fördubbla antalet MR-observatörer i området. Jag för också själv en nära dialog med humanitära hjälporganisationer som finns på plats i Darfur för att ta del av deras erfarenheter och kunskap.

Jag delar Birgitta Ohlssons och Margareta Anderssons oro och indignation över det fortsatta våldet i Sudan. Trots att det internationella samfundet agerar på en rad sätt fortsätter krisen. Därför kommer jag med kraft fortsätta att verka för snabbt stöd till Afrikanska unionen, fortsatt tryck på parterna liksom för fortsatt och utökat stöd till de humanitära organisationer som verkar i området.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.