Möte med techjättarna

Skriftlig fråga 2020/21:2089 av Josef Fransson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-05
Överlämnad
2021-03-08
Anmäld
2021-03-09
Svarsdatum
2021-03-10
Besvarad
2021-03-10
Sista svarsdatum
2021-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 25 februari kommunicerar regeringen via utrikesministern att man avser att bjuda in ”till ett möte med it-jättar som Facebook, Twitter och Google för att ta upp hur de hanterar hot, hat och demokratisk utveckling globalt”.

En av de mest centrala pelarna i demokrati är yttrandefrihet och fri åsiktsbildning. Med tanke på techjättarnas monopolställning vad gäller vår tids mest relevanta informationsinfrastruktur kan dessa företag bedriva påtaglig påverkan på demokratiska val. Det är också något de gör. Tyvärr har jag inte kunnat skönja att regeringen ännu problematiserat detta.

Att hota någon är olagligt. Att hot och andra undantag från yttrandefriheten såsom uppvigling kan plockas bort från nätets plattformar är tämligen oproblematiskt och något de flesta nog är överens om. Begreppet ”hat” däremot är inget juridiskt begrepp utan kan i vardagsdebatten innefatta allt från grova, kränkande påhopp på individer till saklig kritik mot vänsterpolitik. Att i så definitionsmässigt vaga ord tala om att techjättarna ska stävja ”hat” blir därför ytterst vanskligt.

För egen del är frågan principiellt väldigt enkel. Först säkrar vi yttrandefriheten och den fria åsiktsbildningen på internets åsiktstorg. Därefter tar vi tag i och hanterar avarterna. Alla avarter går tyvärr inte att få bort med mindre än att vi avskaffar yttrandefriheten och därmed demokratin.

Utifrån detta ovan skulle jag vilja fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilken ingång kommer ministern att ha i möten med it-jättarna i dessa avseenden – ser ministern någon motsättning mellan å ena sidan demokrati, yttrandefrihet och fri åsiktsbildning och å andra sidan vital informationsinfrastruktur som sköts av privata företag som reglerar yttrandefrihetens gränser autonomt från svensk lag?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2089 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2016 av Björn Söder (SD) Techjättarna, fråga 2020/21:2022 av Björn Söder (SD) Mötet med techjättarna och fråga 2020/21:2089 av Josef Fransson (SD) Möte med techjättarna

Björn Söder har frågat mig om jag avser att bjuda in den politiska oppositionen till mötet med techjättarna, samt om jag vid detta möte även avser att ta upp frågan om techjättars censur av lagligt politiskt innehåll i Sverige, som publiceras i enlighet med svensk yttrandefrihet. Josef Fransson har vidare frågat mig om jag ser någon motsättning mellan å ena sidan demokrati, yttrandefrihet och fri åsiktsbildning och å andra sidan vital

informationsinfrastruktur som sköts av privata företag som reglerar

yttrandefrihetens gränser autonomt från svensk lag. Jag besvarar frågorna samlat.

Som jag nämnde i utrikesdeklarationen i riksdagen den 24 februari avser detta en inbjudan från regeringen till dialog med plattformsföretagen om demokrati på internet. Jag kommer stå värd tillsammans med statsråden Amanda Lind och Anders Ygeman. Vi förstår att det finns ett stort intresse för frågorna och hoppas att alla som är intresserade ska kunna lyssna in på samtalet.

Dialogen är tänkt att fokusera på hur vi tillsammans med företagen och civilsamhället kan stärka demokratin och värna mänskliga rättigheter, inklusive yttrandefriheten, på internet. I övrigt vill jag hänvisa till mitt svar på fråga 2020/21:1732.

Stockholm den 10 mars 2021

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.