Myndigheternas verksamhet och miljön

Skriftlig fråga 2019/20:1364 av Katarina Brännström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-05-14
Överlämnad
2020-05-15
Anmäld
2020-05-19
Sista svarsdatum
2020-05-27
Svarsdatum
2020-05-29
Besvarad
2020-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Några privatpersoner som bor utmed riksväg 23 i Växjö kommun tröttnade på att se allt skräp som slängts i vägrenarna och började själva samla in skräpet. På en enda kilometer samlades drygt 2 kubikmeter skräp in plus diverse större grejer som mattor, emballage och byggmaterial. Detta enskilda initiativ har spridit sig, och under några veckors tid har fler privatpersoner anslutit sig och plockat oerhörda mängder skräp utmed riksvägen. Lokalradion och lokaltidningen har gjort reportage och uppmärksammat initiativet. Kommunen har hämtat alla de säckar som privatpersoner fyllt med skräp, trots att kommunen inte har det ansvaret. 

Det som chockade alla dessa plockare, och även oss politiker, är dels hur mycket skräp det faktiskt slängs, dels att Trafikverket inte rensar först utan direkt klipper vägrenarna. Därmed klipper de också sönder allt skräp, som blir både farligt och skadligt för natur och djur. Tusentals burkar blir livsfarliga vassa metallbitar, och plasten fragmenteras till mikroplast av klippmaskinen. Allt detta blir liggande kvar i vägrenen, tar sig sedan lätt in i kretsloppet och skadar i värsta fall allvarligt både människor och djur. Det är dessutom mycket svårt att plocka upp dessa små plastbitar, vilket får långvariga konsekvenser.

Trafikverket har ansvaret att sköta statens vägar och rastplatser, med renhållning, klippning med mera. De har även ansvaret att se till att kommunerna sköter sitt. Detta framgår mycket tydligt i Naturvårdsverkets vägledning. När Trafikverket själva bidrar till en farlig miljö, och till och med förvärrar när man inte först rensar bort skräpet utan direkt klipper växtligheten, är det ett miljöbrott.

Mot bakgrund av det här beskrivna exemplet vill jag fråga statsrådet Lena Micko?

 

Hur säkerställer statsrådet att de statliga myndigheterna känner till och håller sig till de lagar och regler vi har inom miljöområdet?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1364 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)



M2020/

00759/Nm

Miljödepartementet

Miljö- och klimatministern samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1364 av Katarina Brännström (M) Myndigheternas verksamhet och miljön

Katarina Brännström har frågat civilministern hur statsrådet säkerställer att de statliga myndigheterna känner till och håller sig till de lagar och regler vi har inom miljöområdet.

Frågan har överlämnats till mig.

Nedskräpningen utmed de statliga vägarna kan orsaka skador på djur och människor och innebär ett slöseri av råvaror och energi. Regeringen tar problemen med nedskräpningens negativa miljöpåverkan på största allvar. Det finns ett behov av att både öka kunskapen om nedskräpning och att samtidigt vidta konkreta åtgärder för att minska nedskräpningens negativa miljöeffekter. Myndigheter ska självklart hålla sig till de lagar och regler som finns. Regeringen välkomnar ideella initiativ för att minska nedskräpningen men vill samtidigt understryka det ansvar som Trafikverket har för att hantera nedskräpning kring de statliga vägarna.

Ett viktigt verktyg som 187 myndigheter har, däribland Trafikverket, är miljöledningssystem som följs upp varje år. Genom miljöledningssystemet kan en organisations miljöpåverkan avsevärt minskas. Trafikverket, liksom de andra myndigheterna, ska göra en miljöutredning för att analysera vilken miljöpåverkan verksamheten ger. Det omfattar en sådan fråga som hur klippningen av dikesrenar påverkar miljön.

Trafikverket har även inom ramen för det nationella miljömålssystemet uppdrag från regeringen i sin instruktion att bidra till att de nationella miljömålen nås. Flera av de nationella målen kopplar till nedskräpning och skydd av djur och natur. Det gäller bl.a. målen En god bebyggd miljö, Ett rikt växt- och djurliv och Levande skogar. Trafikverket ska varje år redovisa hur arbetet går.

Regeringen beslutade i budgeten för 2018 att 20 miljoner kronor per år under perioden 2018–2020 får betalas ut som bidrag till organisationen Håll Sverige Rent. Bidraget är för arbete med att generera och förmedla kunskap och erfarenheter som bidrar till minskad nedskräpning med en särskild satsning riktad till allmänheten och då särskilt barn och unga. Håll Sverige Rent har ett långsiktigt samarbete med Trafikverket för att undersöka och utvärdera olika åtgärder för att minska nedskräpningen på rastplatser och längs statliga vägar.

Projektet startades förra året med en förstudie för att ta reda på hur mycket skräp och vad för slags skräp som slängs efter vägarna. Ett resultat av arbetet är att det nu testas nya avfallslösningar på fler rastplatser för att se om det på sikt ska utökas. Målet är att stoppa och hantera det skräp som slängs från bilar på större vägar. Fokus ligger på snabbmatsförpackningar och engångs-material. Nästa steg är att hitta samarbeten med kommuner och andra aktörer som snabbmatskedjor, köpcenter och andra som ligger nära vägar och rastplatser.

Den slåtter som görs på vägrenar har skapat landets största ängsmarker som i sin tur skapar livsmiljöer för många insekter och djur. Det är av stor vikt
att slåttern görs på rätt sätt. Ängsekosystemet kan påverkas negativt av förorenande ämnen inklusive mikroplaster som kan tas upp i närings-kedjorna.

Stockholm den 29 maj 2020

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.