Näringsdeklarationer

Skriftlig fråga 2020/21:3163 av Angelica Lundberg (SD)

Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Näringsdeklarationer på livsmedel är viktiga, och informationen behöver därför vara riktig, informativ och icke vilseledande.

Konsumenter i dag är och behöver vara alltmer medvetna. Produkters märkningar har avgörande betydelse, och många konsumenter bryr sig i hög grad om innehållet i livsmedel. Därför är det viktigt att konsumenterna kan lita på näringsdeklarationerna och att de inte är vilseledande.

Utbudet av snabbmat från butiken som ska tillagas av konsumenten genom tillsättande av vatten ökar kraftigt. Det gäller exempelvis nudelrätter, olika typer av ”pasta cups” och ”meal cups”. Dessa förpackningar innehåller oftast en torrvikt på under 100 gram, medan den tillagade produkten väger långt mer än så när vatten tillsatts. Inte sällan presenteras näringsinnehållet för den tillagade produkten utan att detta anges på ett tydligt sätt. Det innebär att konsumenter vilseleds gällande närings- och kaloriinnehåll. Exempelvis kan ett paket nudlar väga 70 gram i torrvikt och ha en näringsdeklaration som visar 100 kilokalorier per 100 gram. Det innebär att konsumenten kan anta att hela påsen med nudlar innehåller 70 kilokalorier, eftersom vattnet som tillsätts inte innehåller kalorier eller andra näringsämnen. Dock gäller näringsdeklarationen i själva verket den tillagade vikten, som är cirka 370 gram efter att 3 deciliter vatten är tillsatt. Totalt innehåller alltså nudlarna 370 kilokalorier.

Genom att utnyttja kryphålet i lagstiftningen kan tillverkarna framställa sina produkter i bättre dager. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson: 

 

Har statsrådet för avsikt att verka för skärpt reglering av näringsdeklarationer för att undvika att konsumenter vilseleds?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2021-06-09 Överlämnad: 2021-06-10 Anmäld: 2021-06-11 Svarsdatum: 2021-06-16 Sista svarsdatum: 2021-06-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga