Nationell strategi mot terrorism

Skriftlig fråga 2012/13:690 av Hägg, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-08-07
Anmäld
2013-08-15
Besvarad
2013-08-21
Svar anmält
2013-08-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 augusti

Fråga

2012/13:690 Nationell strategi mot terrorism

av Carina Hägg (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Sverige har signerat 13 multilaterala konventioner om terrorism och därmed samtidigt förbundit sig att samverka med andra för att motverka terrorism. Jag har tidigare pekat på problematiken med ensamresande krigare och efterfrågat regeringens åtgärder på området. Sedan dess har problematiken dels växt, dels alltmer kommit i dagen. Men frånvaron av förebyggande initiativ, som överväganden om lagförstärkningar, kvarstår.

Det förebyggande arbetet mot radikalisering behöver förstärkas. Anledningarna till att personer reser från Sverige till konfliktområden i syfte att få träning i väpnad strid, och även delta i strid, måste tas på större allvar. Unga mister livet, och svenskar deltar i verksamheter som inte främjar demokratibyggande värden och respekt för mänskliga rättigheter. Vi kan även utgå från att bidrag till finansiering av extremistiskt våld förekommer. I några fall framkommer även koppling till terrorism. 

Att Säkerhetspolisen arbetar aktivt med att förebygga att personer åker utomlands för att delta i väpnad strid samt därefter med att bedöma om en person utgör något hot när han eller hon återvänder till Sverige är viktigt. Men jag vill understryka att ansvaret i samhället är bredare än så. Regeringen har att bedöma vilka opinionsgrupper man legitimerat, och regeringen bör dessutom förstärka den nationella strategin mot terrorism med åtgärder.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att förstärka en nationell strategi mot terrorism?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:690 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 21 augusti

Svar på fråga

2012/13:690 Nationell strategi mot terrorism

Justitieminister Beatrice Ask

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förstärka en nationell strategi mot terrorism.

I februari förra året antog regeringen skrivelsen Ansvar och engagemang – en nationell strategi mot terrorism (skr. 2011/12:73). I strategin för regeringen fram sin syn på utgångspunkterna, målsättningarna och inriktningen för svensk bekämpning av terrorism. Där finns också en samlad beskrivning av de åtgärder som redan har genomförts, påbörjats eller planerats.

Att förebygga uppkomsten av terrorism är en av strategins tre huvuddelar. Det handlar om att minska personers och gruppers vilja att begå eller stödja terroristbrottslighet. Säkerhetspolisen har huvudansvar för terrorismbekämpningen i Sverige och bedriver ett förebyggande arbete med bland annat dialog- och kontaktverksamhet och kunskapsspridning. Som framgår av strategin går denna uppgift utöver traditionella brottsförebyggande åtgärder.

Regeringen beslutade också i december 2011 om en handlingsplan för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (skr. 2011/12:44). Handlingsplanen syftar delvis till att engagera andra aktörer än de rättsvårdande myndigheterna – exempelvis skola, socialtjänst, frivilligorganisationer och forskningsväsen. Regeringen har även vidtagit åtgärder som syftar till att stödja personer som vill lämna miljöer som uppmanar till våld och att stärka medvetenheten om det demokratiska systemets grundvalar.

Dessutom har regeringen tillsatt en utredning, Ett effektivare arbete för att förebygga våldsbejakande extremism (dir. 2012:57), som bland annat har till uppgift att ta fram ett utbildningsmaterial om hur extremism kan förebyggas och föreslå hur ett förebyggande arbete kan utvecklas och organiseras lokalt.

Inom EU pågår flera olika projekt som syftar till att bidra till det förebyggande arbetet. Jag deltar själv aktivt i diskussionerna om bland annat utländska stridande. Genom internationellt engagemang har ansvariga myndigheter kunnat samarbeta över gränserna och ta del av viktiga kunskaper på området, vilket bidragit till att förbättra eller skapa nya åtgärder i Sverige.

I svensk rätt finns det inte någon straffbestämmelse som uttryckligen tar sikte på den som till exempel genomgår utbildning för att begå terroristbrott, men det finns ändå goda möjligheter att lagföra en sådan person. Den som gör sig skyldig till gärningar på planeringsstadiet kan dömas för förberedelse eller stämpling till terroristbrott. Det kan i sammanhanget också nämnas att även den som samlar in, tillhandahåller eller tar emot pengar som är avsedda att användas för att begå terroristbrott kan bestraffas enligt den så kallade terroristfinansieringslagen.

Den stora satsning som regeringen har gjort på polisen de senaste åren ger goda förutsättningar för polisen att effektivisera även kampen mot finansiering av terrorism, och Finanspolisen har under det senaste året ytterligare utvecklat sin förmåga att upptäcka denna typ av brottslighet.

Regeringen följer noga de pågående åtgärderna, däribland det fortsatta arbetet med strategin mot terrorism och dess målsättningar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.