Nattågen till Åre och Östersund

Skriftlig fråga 2014/15:778 av Saila Quicklund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-09-02
Överlämnad
2015-09-03
Anmäld
2015-09-10
Svarsdatum
2015-09-17
Sista svarsdatum
2015-09-17
Besvarad
2015-09-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

SJ gör verklighet av planerna på att begränsa nattågen till Åre genom att bara köra under vinterns högsäsong samt en period under sommaren.

I Jämtlands län finns en besöksnäring som gör sig mindre och mindre säsongsberoende och mer attraktiv under hela året. Destinationer som Åre och Östersund blir attraktiva besöksmål under årets alla månader. Färre nattåg skulle vara negativt för besöksnäringen och för organisationer som exempelvis STF, vars kunder är mycket målmedvetna med att använda miljövänligt resande.

Det är mot bakgrund av detta som tågtrafiken och i synnerhet nattågen blir viktiga, inte bara för besöksnäringen i Jämtlands län utan också för dem som pendlar till exempelvis Stockholm för att jobba.

När nya aktörer får agera på våra spår är det viktigt att det sker efter omständigheter som är lika bra för resenärer som för näringarna i Jämtlands län.

Med bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet:

 

Vad avser statsrådet att göra för att tågtrafiken till Jämtlands län ska kunna stärkas och inte försvagas?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:778 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2015/6274/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:778 av Saila Quicklund (M) Nattågen till Åre och Östersund

Saila Quicklund har frågat mig vad jag avser att göra för att tågtrafiken till Jämtlands län ska kunna stärkas och inte försvagas. Frågan föranleds av att SJ AB har meddelat att man avser att dra in nattågen till Jämtland under lågsäsong.

Låt mig först instämma i att väl fungerande tågförbindelser är mycket viktigt för besöksnäringen i Jämtlands län, och därmed viktigt för tillväxten i regionen.

Totalt sett har tågresandet i Sverige ökat mycket kraftigt under de senaste åren, viket är en glädjande utveckling. Jag vill dock klargöra att beslut om vilken trafik som ska erbjudas resenärer fattas av järnvägsföretag och behöriga kollektivtrafikmyndigheter.

Jag kan konstatera att indragningar i utbudet av tågtrafik, med negativa konsekvenser för resenärer som följd, inträffat även under tiden med alliansregering, utan att dåvarande regering agerat på något särskilt sätt.

I detta sammanhang noterar jag med särskild glädje den kraftsamling som näringslivet, Region Skåne och andra aktörer lyckats åstadkomma för att göra nattågen lönsamma avseende sträckan Malmö – Stockholm. Mot bakgrund av det engagemang som jämtländska företrädare för näringsliv och politik visat för nattågens framtid vore det spännande att se om det går att få till en motsvarande utveckling för nattågen till och från Jämtland.

Den tidigare regeringens underlåtenhet att ta ansvar för järnvägens organisation och underhåll ligger till grund för mycket av den problematik vi idag har att hantera. En viktig prioritering för nuvarande regering är att förbättra möjligheterna till resande på järnväg. Regeringen satsar därför 1,24 miljarder kr per år under perioden 2016–2018 på ökat underhåll av järnvägen för att öka järnvägens konkurrenskraft. Den pågående utredningen om järnvägens organisation har bland annat till uppgift att föreslå åtgärder för att förbättra förutsättningarna för kommersiellt bedriven persontrafik. Utredningen presenterar sitt slutbetänkande senast den 23 december 2015. Samtidigt bereds frågan om ett eventuellt samhällsuppdrag för SJ AB inom Regeringskansliet.

Jag avser att fortsatt driva frågan om förbättrad konkurrenskraft för persontrafik på järnväg med en förhoppning att detta även ska kunna leda till att förbättra förutsättningarna för kommersiellt bedriven tågtrafik till och från Jämtland.

Stockholm den 17 september 2015

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.