Till innehåll på sidan

naturreservatet Städjan-Nipfjället och Natura 2000

Skriftlig fråga 2004/05:1783 av Lindholm, Jan (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-02
Anmäld
2005-06-02
Besvarad
2005-06-09
Svar anmält
2005-06-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 juni

Fråga 2004/05:1783

av Jan Lindholm (mp) till statsrådet Lena Sommestad om naturreservatet Städjan-Nipfjället och Natura 2000

Städjan-Nipfjällets naturreservat och tillika Natura 2000-område är hotat av exploateringsintressen. Projektet Tre toppar avser att genomföra en omfattande utbyggnad av liftar och nedfarter till stora delar inom naturreservatet.

Man har anlitat en konsult med vars hjälp man har funnit en form för att köra över alla lokala och regionala instanser för att direkt hos regeringen kunna framlägga projektet som ett renodlat näringslivsprojekt. Avsikten är att på det viset få regeringen att helt bortse från intrånget i naturvårdsintresset.

Naturvärdena är av riksintresse, därutöver berörs rennäringen i området. Att fylla ett naturreservat med liftar och kommersiell verksamhet kan inte vara förenligt med reservatets krav på skydd av de unika värdena. Storskalig exploatering sätter spår på många sätt. Slitage och nedskräpning är bara två exempel på detta. Estetiska argument har även förts fram som en störning av den orörda miljön.

Det är ett omfattande arbete som bedrivs av näringslivsintressen i Älvdalens kommun, resurser som kanske skulle kunna användas bättre om regeringen tydligt markerade att riksintresset inte är förhandlingsbart. Det har tyvärr hänt förr och vi är många som är starkt oroade.

Avser ministern att verka för att naturreservatet och Natura 2000-området Städjan-Nipfjället inte exploateras med fasta installationer för storskalig kommersiell turism?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1783 besvarad av

den 9 juni

Svar på fråga 2004/05:1783 om naturreservatet Städjan-Nipfjället och Natura 2000

Statsrådet Lena Sommestad

Jan Lindholm har frågat mig om jag avser att verka för att naturreservatet och Natura 2000-området Städjan-Nipfjället inte exploateras med fasta installationer för storskalig kommersiell turism.

Som nämns i frågan så omfattas det aktuella området av bestämmelser i miljöbalken om naturreservat, Natura  2000 och riksintressen för naturvård och friluftsliv.

När det gäller planerade ingrepp i eller i anslutning till Natura  2000-områden så finns redan ett väl fungerande regelverk som ska följas av såväl ansvariga verksamhetsutövare som myndigheter. Dessa bestämmelser återfinns framför allt i 4 och 7 kap. miljöbalken och i förordningen om områdesskydd. Enligt miljöbalken 7 kap. krävs tillstånd för att bedriva verksamheter eller vidta åtgärder som på ett betydande sätt kan påverka miljön i Natura 2000-områden. Ett sådant tillstånd får endast lämnas om verksamheten eller åtgärden inte skadar den skyddade livsmiljön i området, och om de arter som avses skyddas inte utsätts för en störning som på ett betydande sätt kan försvåra bevarandet av arterna i fråga. Under vissa strängt reglerade förutsättningar kan tillstånd medges även om ovan nämnda förutsättningar inte föreligger. Då krävs att alternativa lösningar har prövats och att det har konstaterats att sådana saknas, och att verksamheten eller åtgärden måste genomföras av tvingande orsaker som har ett väsentligt allmänintresse. I dessa fall krävs regeringens tillåtelse och den som har ansökt om tillstånd är skyldig att vidta de nödvändiga kompensationsåtgärder som anges i beslutet om tillstånd. Dessa bestämmelser ger alltså ett mycket starkt skydd mot alla verksamheter som kan skada de livsmiljöer, eller försvåra bevarandet av de arter, som avses skyddas i respektive Natura 2000-område.

Städjan-Nipfjället omfattas även av reservatsbestämmelser. För att kunna genomföra åtgärder som strider mot reservatets föreskrifter krävs undantag från dessa. För att ge sådana undantag är det en förutsättning att det finns särskilda skäl. Såväl när det gäller prövning av undantag från reservatsbestämmelser som prövning i enlighet med Natura 2000-bestämmelserna så görs detta i första instans av berörd länsstyrelse.

Länsstyrelserna i landet har sedan 2003 regeringens uppdrag att, i linje med 17 § i förordningen om områdesskydd, ta fram så kallade bevarandeplaner för landets Natura 2000-områden. Syftet med en bevarandeplan är att säkerställa att de naturvärden, som varit grund för utpekandet till Natura  2000-nätverket, bevaras. Bevarandeplanerna kommer att innehålla såväl utvecklade bevarandemål som olika aktiva åtgärder som behövs för att trygga värdena.

Dessutom bör konstateras att staten, via Naturvårdsfonden, är markägare av det område som berörs av exploateringsplanerna.

Sammanfattningsvis vill jag framhålla att vi alltså har ett mycket starkt regelverk till skydd för Natura 2000-områden och naturreservat. Åtgärder som planeras och som kan beröra området ska prövas av berörda myndigheter enligt de bestämmelser som jag har nämnt ovan.

Slutligen vill jag gärna påminna om att två av mina företrädare, miljöministrarna Anna Lindh och Kjell Larsson, båda uttalade att de var emot tanken på att exploatera detta fjällområde. Jag har även själv framhållit vid besök i Dalarna hösten 2002 att det är olämpligt att bygga skidliftar på Städjan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.