Svar på fråga 2019/20:113 av Roza Güclü Hedin (S)
Neddragning på järnvägsunderhållet
Roza Güclü Hedin har frågat mig vad jag avser att göra för att försäkra mig om att järnvägsunderhållet sker på ett långsiktigt sätt som garanterar goda villkor för branschen.
Regeringen har höga ambitioner när det gäller den svenska järnvägen. Förra året beslutade regeringen om en satsning på över 700 miljarder kronor på Sveriges infrastruktur. Den ekonomiska ramen innehåller bl.a. den största järnvägssatsningen i modern tid med omfattande nyinvesteringar men också en rekordstor ökning av järnvägsunderhållet. Beslutet innebär att anslagen till järnvägsunderhåll ökar med 47 procent jämfört med föregående 12-åriga planperiod.
Trafikverket är ansvariga för att planera och genomföra underhållsåtgärder i järnvägsnätet. Trafikverket har inte något år tidigare genomfört så mycket järnvägsunderhåll som under 2019. Det är positivt för att kunna rusta upp en sliten järnvägsanläggning och skapa förutsättningar för en robustare och punktligare tågtrafik. Trafikverket måste samtidigt förhålla sig till de ekonomiska ramar som regering och riksdag har beslutat om avseende järnvägsunderhåll. Då Trafikverket har haft en snabbare framdrift än planerat inom järnvägsunderhållet behöver underhållsplanen anpassas för att undvika att överstiga de ekonomiska ramarna.
De finansiella ramarna för järnvägsunderhåll kommer att öka betydligt framöver. Det är viktigt att Trafikverket planerar och genomför sin verksamhet på ett tydligt sätt och i dialog med branschens aktörer. Planeringen behöver bli bättre och därför avser regeringen att återkomma med åtgärder för en tydligare styrning av järnvägsunderhållet.
Avslutningsvis vill jag betona vikten av att tillsammans med branschen arbeta för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen avseende bl.a. järnvägstekniker. Fler personer med rätt kompetens är nödvändigt för att kunna realisera regeringens kraftsamling för framtida investerings- och underhållsprojekt inom framför allt järnvägsområdet. Regeringen har därför i budgetpropositionen för 2020 föreslagit att Trafikverket ska få använda medel från såväl sitt förvaltningsanslag som investeringsanslaget för att avhjälpa brister i den långsiktiga kompetensförsörjningen inom infrastruktur- och transportsektorn.
Stockholm den 16 oktober 2019
Tomas Eneroth