Nedläggning av Skatteverkets kontor i Lycksele

Skriftlig fråga 2014/15:463 av Edward Riedl (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-04-24
Överlämnad
2015-04-24
Anmäld
2015-04-28
Svarsdatum
2015-05-06
Sista svarsdatum
2015-05-06
Besvarad
2015-05-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Inom den allmänna politiska debatten framhäver ofta representanter från de flesta partier att vi har ett politiskt ansvar att hela Sverige ska leva. I dagens samhälle sker en kraftig urbanisering samtidigt som det råder bostadsbrist i många av våra större städer.

En förutsättning för att folk ska välja att bo kvar i glesbygden är att det finns någon försörjningsmöjlighet. Staten kan bland annat genom utlokaliseringen av myndigheter och myndighetskontor bidra till ett grundutbud av arbetstillfällen.

Skatteverket föreslog nyligen att skattekontoret i Lycksele kommer att flyttas till Umeå. För Lyckseles del innebär det att orten förlorar omkring 30 arbetstillfällen fram till 2018. Många av dem som i dag arbetar på Skatteverkets kontor i Lycksele uppger att pendling till Umeå för att kunna arbeta kvar på Skatteverket inte är ett rimligt alternativ.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att reducera de negativa arbetsmarknadspolitiska effekterna som mindre städer, i det här fallet Lycksele, drabbas av när statliga myndigheter avvecklar sina kontor och flyttar?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:463 besvarad av Ardalan Shekarabi (S), statsråd

Dnr Fi2015/2510

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:463 av Edward Riedl (M) Nedläggning av Skatteverkets kontor i Lycksele

Edward Riedl har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att reducera de negativa effekterna på arbetsmarknaden som mindre städer, i det här fallet Lycksele, drabbas av när statliga myndigheter avvecklar sina kontor och flyttar.

Regeringens förvaltningspolitik bygger på att myndigheterna i stor utsträckning själva, utifrån de mål och uppgifter för verksamheten som riksdagen och regeringen fastställer, avgör hur verksamheten ska organiseras för att på bästa sätt tillgodose samhällets samlade behov. Detta innebär att det i hög utsträckning är myndigheterna själva som ansvarar för att besluta om sin organisation och den geografiska indelningen av sin verksamhet.

Regeringen anser att det är viktigt att bedriva en politik som utvecklar landsbygden och möjligheten för kvinnor och män att bo och verka i hela landet. Det är också av central betydelse att den statliga förvaltningen är effektiv, tillgänglig och samordnad. Regeringen avser att ge Statskontoret i uppdrag att bl.a. följa upp statliga myndigheters beslut om lokalisering.

När det gäller Skatteverkets planerade flytt av verksamhetskontor har myndigheten nyligen meddelat att den inväntar Statskontorets arbete och avvaktar med beslut om flytt av verksamhet från nio orter till närliggande orter.

Stockholm den 6 maj 2015

Ardalan Shekarabi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.