Nedskärningarna på kommunal vuxenutbildning

Skriftlig fråga 2007/08:1275 av Damberg, Mikael (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-05-28
Anmäld
2008-05-28
Besvarad
2008-06-04
Svar anmält
2008-06-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 maj

Fråga

2007/08:1275 Nedskärningarna på kommunal vuxenutbildning

av Mikael Damberg (s)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Antalet platser på komvux har blivit allt färre. Regeringen har sparat 600 miljoner kronor på komvux, en tredjedel av anslagen. Enligt en färsk granskning som SVT har gjort har regeringens politik fått genomslag – platserna har minskat i 70 procent av Sveriges kommuner; totalt har antalet platser minskat med nästan en fjärdedel.

Statsrådet Jan Björklund brukar ofta yttra att alla inte ska bli akademiker. Men det här drabbar de människor som verkligen vill få en andra chans i livet, som vill byta yrke till en annan bransch eller göra ny karriär.

Samtidigt uppger Svenskt Näringsliv att det gjordes 90 000 misslyckade rekryteringar i Sverige bara under andra halvåret 2007 eftersom det inte fanns sökande med rätt kompetens.

Om vi nu dessutom står inför en konjunkturnedgång med ökad oro på arbetsmarknaden kommer behoven av komvux att bli större, inte mindre.

Jag vill därför ställa följande fråga till utbildningsministern:

Hur ska utbildningsministern se till att medborgarnas rätt till en andra chans, och arbetsmarknadens behov av rätt utbildad personal, tillgodoses när möjligheten att läsa in gymnasiekompetens eller en yrkesutbildning på kommunal vuxenskola försämrats?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1275 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 4 juni

Svar på fråga

2007/08:1275 Nedskärningarna på kommunal vuxenutbildning

Utbildningsminister Jan Björklund

Mikael Damberg har frågat mig om hur jag ska se till att medborgarnas rätt till en andra chans, och arbetsmarknadens behov av rätt utbildad personal, tillgodoses när möjligheten att läsa in gymnasiekompetens eller en yrkesutbildning på kommunal vuxenskola försämrats.

Sedan 2006 har regeringen vidtagit viktiga åtgärder för att stimulera utbudet av arbetskraft. Regeringens politik fungerar; sysselsättningen ökar, arbetslösheten är rekordlåg och utanförskapet minskar. Det innebär att behovet av platser inom vuxenutbildningen minskar.

Även tidigare regeringar har gjort liknande bedömningar. När den internationella konjunkturen vände uppåt halverade den förra socialdemokratiska regeringen stödet till vuxenutbildningen. Mellan 1999 och 2006 minskade statsbidraget till vuxenutbildningen med ungefär 2 miljarder kronor. Inte mindre än 80 000 helårsplatser försvann under perioden.

Det är mot den bakgrunden som riksdagen beslutade att minska det riktade statsbidraget för utbildning av vuxna med 600 miljoner kronor. Resterande 1,2 miljarder kronor lades in i det generella statsbidraget till kommunerna (prop. 2006/07:1). Kommunerna har utifrån detta haft goda möjligheter att satsa pengar på kommunal vuxenutbildning om de så önskat.

Staten finansierar vuxenutbildning med drygt 4 miljarder kronor per år. Dessutom har riksdagen på regeringens förslag tillfört ytterligare 400 miljoner kronor till eftergymnasial yrkesutbildning , inklusive studiestöd, för vuxna. Dessa 2 000 platser beräknas leda till följande kostnader. 32 miljoner kronor 2008, 93 miljoner kronor 2009 och 124 miljoner kronor 2010. I 2007 års ekonomiska vårproposition aviserades att försöksverksamheten med lärlingsutbildning för vuxna inom vissa hantverksyrken ska permanentas och utökas så att 100 personer kan antas varje år. Satsningen innebär att utgifterna beräknas öka med 3 miljoner kronor 2008, 9 miljoner kronor 2009 och 12 miljoner kronor 2010. Vidare har på regeringens förslag resurserna till kommunal påbyggnadsutbildning med statligt stöd tillförts 40 miljoner kronor (prop. 2007/08:1).

En av regeringens utgångspunkter är att resurserna inom vuxenutbildningen ska riktas till dem som har ett stort behov av sådan utbildning. I dag finns en rättighet för vuxna att få en utbildning som motsvarar grundskolan. Inom Regeringskansliet pågår ett arbete med att utreda hur en rättighet för vuxna att ta del av gymnasial vuxenutbildning skulle kunna utformas.

Min bedömning är att staten redan i dag tar ett ansvar för medborgarnas rätt till en andra chans inom vuxenutbildningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.