Neuronprojektet

Skriftlig fråga 2004/05:2160 av Holm, Ulf (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-09-02
Anmäld
2005-09-13
Besvarad
2005-09-14
Svar anmält
2005-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 september

Fråga 2004/05:2160

av Ulf Holm (mp) till försvarsminister Leni Björklund om Neuronprojektet

Regeringen har planer på att stödja Saabs projekt att bygga ett förarlöst och radarskyddat flygplan, Neuron, med 750 miljoner. I detta projekt ingår ett flertal företag från flera länder. Den största samarbetspartnern, med en andel på 50 %, är franska Dassault.

Som bekant har Frankrike kärnvapenkapacitet. För närvarande använder man två system för att ta dessa vapen till målet, det är dels ubåtar, dels små enmotoriga och ensitsiga flygplan av samma storlek som Neuron är tänkt att ha. Neuron och den teknologi som projektet utvecklar skulle alltså ganska lätt kunna användas som kärnvapenplattform av Frankrike.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsministern:

Har ministern verkat för att Sverige får garantier för att Frankrike inte kommer att använda projektet Neuron för att skaffa sig nya kärnvapenbärare?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2160 besvarad av

den 14 september

Svar på fråga 2004/05:2160 om Neuronprojektet

Försvarsminister Leni Björklund

Ulf Holm har frågat mig om jag som statsråd verkat för att erhålla garantier för att Frankrike inte kommer att använda projektet Neuron för att skaffa nya kärnvapenbärare.

För svenskt vidkommande skulle ett deltagande i projektet syfta till att upprätthålla den kompetens som krävs för att vidmakthålla Jas  39-systemets operativa förmåga samt kunna vidareutveckla systemet så att det kan brukas under de trettio år som det är avsett för. Samarbetet skapar förutsättningar för att vi ska kunna delta i framtida internationella samarbeten avseende utveckling av flygfarkoster.

Neuronprojektets mål är att skapa en demonstrator för en beväpnad obemannad flygfarkost, en så kallad UCAV. Ett demonstratorprojekt som detta syftar inte till att skapa en färdig produkt som kan serieproduceras, utan till att skapa kunskap inom delvis nya grundteknologier avseende flygfarkoster.

Ovanstående ligger i linje med statsmakternas syn avseende materielförsörjningen (prop. 2004/05:5, bet. 2004/05:FöU4, rskr. 2004/05:143).

Konventionella vapen och massförstörelsevapen kan ofta transporteras och avfyras från likadana plattformar. Detta gäller plattformar som används i luft, på hav och på land. Det är således inte möjligt att, i internationella samarbetsprojekt av detta slag, praktiskt styra vilken typ av vapenlast som ska kunna bäras, eller hur nya kunskaper kan nyttjas i en framtid.

Avtalet som reglerar samarbetet kring Neuron föreskriver att ingen deltagande nation får delge, sälja eller på annat sätt lämna ut information som framkommer inom ramen för samarbetet till annat land utan att en skriftlig överenskommelse träffats med samtliga övriga deltagande nationer.

En aktiv nedrustnings- och icke-spridningspolitik är sedan lång tid tillbaka en väsentlig del av Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik. Samarbetet med Frankrike är förenligt med våra internationella åtaganden och de konventioner vi tillträtt på nedrustnings- och icke-spridningsområdet.

Sammanfattningsvis har det således inte funnits anledning att göra några reservationer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.