Ny enhet för unga hos Kriminalvården

Skriftlig fråga 2019/20:2128 av Ellen Juntti (M)

Ellen Juntti (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den grova brottsligheten har eskalerat kraftigt de senaste åren, särskilt grova våldsbrott. Skjutningar och knivskärningar med dödlig utgång eller allvarliga skador sker i princip dagligen.

Grova rån mot unga personer som begås av unga gärningsmän har ökat kraftigt de senaste åren. Rånen har blivit grövre, många med förnedringsinslag som kan sätta djupa spår hos de unga brottsoffren.

Utvecklingen är skrämmande. I dagsläget är det socialtjänsten som har ansvaret för unga brottslingar mellan 15 och 18 år. Socialtjänsten har inte haft tillräcklig kompetens att ta hand om dessa grova brottslingar, utan här har Kriminalvården bättre kompetens.

Våren 2019 tillkännagav riksdagen att regeringen bör inrätta en ny enhet inom Kriminalvården för 15–18-åringar som begått grova brott. Med tanke på den grova brottsligheten bland unga gärningsmän brådskar det, och det är viktigt att denna enhet inrättas snarast.

Med anledning av detta önskar jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att i närtid påbörja arbetet med att inrätta en ny enhet för unga hos Kriminalvården?

Frågan är inlämnad

Händelser

statustext: Frågan är inlämnad Inlämnad: 2020-09-04 Överlämnad: 2020-09-07 Anmäld: 2020-09-08 Svarsdatum: 2020-09-16 Sista svarsdatum: 2020-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga