Nya demokrativillkor

Skriftlig fråga 2021/22:408 av John E. Weinerhall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-01
Överlämnad
2021-12-01
Anmäld
2021-12-02
Svarsdatum
2021-12-08
Sista svarsdatum
2021-12-08
Besvarad
2021-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

 

Redan 2018 tillsattes den utredning som skulle ta fram nya demokrativillkor för bidragsgivning till civilsamhället. Utredningen presenterade 2019 en rad välkomna förslag som det också föreföll fanns brett stöd kring av riksdagens olika partier. Dessvärre har dessa utredningsförslag aldrig blivit till någon proposition utan har i stället dragit i långbänk. En tidigare av förra regeringen given förklaring var att detta berodde på att man har varit tvungen att utreda huruvida de presenterade förslagen är förenliga med dataskyddsförordningen.

När regeringen 2019 avstod från att ens bereda de förslag som hade kunnat bli till ny lag och som inte påverkades av dataskyddsförordningen var vi moderater kritiska. Att civilsamhället får skärpta men också harmoniserade demokrativillkor är mycket viktigt för att skattebetalarna ska vara säkra på att deras till staten inbetalade pengar inte går till verksamhet som har som syfte att utmana vår demokrati.

Med anledning av detta vill jag fråga kulturminister Jeanette Gustafsdotter:

 

När kan riksdagen förvänta sig att ministern lägger fram de redan drygt två år försenade demokrativillkoren för riksdagen som en proposition?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:408 besvarad av Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

Ku2021/02355 Kulturdepartementet Kulturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:408 av John E. Weinerhall (M)
Nya demokrativillkor

John E. Weinerhall har frågat mig när riksdagen kan förvänta sig att jag lägger fram demokrativillkoren för riksdagen som en proposition.

Jag instämmer i att det är angeläget att få ett förtydligat, rättssäkert och enhetligt demokrativillkor på plats. Vi behöver se till att myndigheter och organisationer som fördelar stöd till civilsamhället har välfungerande verktyg för att förhindra att statliga medel går till verksamheter som inte är förenliga med samhällets grundläggande värderingar.

Jag ställer mig dock frågande till påståendet om att vi avstått från att bereda förslag som hade kunnat bli till ny lag och som inte påverkas av dataskyddsförordningen. Det är vid prövningen av de förslagna demokrativillkoren som personuppgifter kan behöva behandlas. Det har därför funnits behov av att säkerställa att det finns rättsligt stöd för den personuppgiftsbehandling som är nödvändig. Även om detta har inneburit en fördröjning är det viktigt att alla förutsättningar finns på plats när det nya demokrativillkoret införs så att det blir ett välfungerande verktyg som kan tillämpas på ett rättssäkert sätt.

Utredningen om granskning av stöd till civilsamhället lämnade sitt delbetänkande Rätt mottagare – Demokrativillkor och integritet i augusti. Betänkandet har remitterats och förslagen bereds inom Regeringskansliet. Regeringen har även remitterat ett nytt förslag på demokrativillkor för stöd ur Allmänna arvsfonden. Remitteringen av förslaget pågår fortfarande. Regeringen avser återkomma till riksdagen under innevarande riksmöte med en proposition på området.

Stockholm den 8 december 2021

Jeanette Gustafsdotter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.