Till innehåll på sidan

Nya uppgifter om bristande IT-säkerhet inom svenska myndigheter

Skriftlig fråga 2016/17:1915 av Pål Jonson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-09-08
Överlämnad
2017-09-11
Anmäld
2017-09-12
Svarsdatum
2017-09-20
Sista svarsdatum
2017-09-20
Besvarad
2017-09-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet den 8 september 2017 har regeringen nyligen mottagit en gemensam rapport från Försvarets radioanstalt och Säkerhetspolisen som påtalar mycket stora brister i säkerhetsskyddet bland svenska myndigheter, framför allt kopplat till hanterandet av informationsteknik. De svagheter som omnämns är bristfälliga säkerhetsanalyser, bristande säkerhetsrutiner samt svagheter i den fysiska infrastrukturen på it-området. Dessa observationer ligger även i linje med vad som framhölls i FRA:s och Säpos årsböcker för 2016. Det framstår därför som om inga, eller endast begränsade, framsteg har skett trots de båda myndigheternas påpekande om uppenbara brister i säkerhetsskyddet bland svenska myndigheter.

Med anledning av dessa nya och allvarliga uppgifter vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta ytterligare åtgärder för att stärka it-säkerheten bland svenska myndigheter i allmänhet och de bevakningsmyndigheter som ingår i totalförsvaret i synnerhet? 

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1915 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2017/07170/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1915 Nya uppgifter om bristande IT-säkerhet inom svenska myndigheter

Pål Jonson har frågat mig om jag avser att vidta ytterligare åtgärder för att stärka IT-säkerheten bland svenska myndigheter i allmänhet och de bevakningsansvariga myndigheter som ingår i totalförsvaret i synnerhet.

Det finns ett stort behov av att utveckla informationssäkerheten i Sverige. Sedan regeringen tillträdde har därför en rad åtgärder vidtagits. Exempelvis beslutade regeringen i december 2015 om obligatorisk it-incidentrapportering för statliga myndigheter. Bestämmelsen trädde i kraft den 1 april 2016.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tillförts ökade resurser för att stärka samhällets motståndskraft mot it-angrepp. I vårändringsbudgeten för 2017 tillförde regeringen 10 miljoner kronor till myndigheten för att förstärka arbetet med informationssäkerhet och psykologiskt försvar. I budgetpropositionen 2018 fyrfaldigar och permanentar regeringen ökningen av medel utifrån en överrenskommelse mellan regeringen, Moderaterna och Centerpartiet.

Det pågår också ett viktigt arbete med att modernisera och skärpa säkerhetsskyddslagen. Utredningen om vissa säkerhetsskyddsfrågor (Ju 2017:08) har i uppdrag att kartlägga behovet av att förebygga att säkerhetskyddsklassificerade uppgifter eller i övrigt säkerhetskänslig verksamhet utsätts för risker i samband med utkontraktering, upplåtelse och överlåtelse av sådan verksamhet och föreslå förebyggande åtgärder. I uppdraget ingår även att föreslå ett system med sanktioner i säkerhetsskyddslagen.

Den 29 juni 2017 presenterade regeringen en ny nationell strategi för hur informations- och cybersäkerheten i Sverige ska utvecklas och stärkas. Strategin sätter upp målsättningar inom sex prioriterade områden och regeringen har redan påbörjat implementeringen genom att bl.a. samma dag besluta om fyra regeringsuppdrag med koppling till strategin. Alla bevakningsansvariga myndigheter ska analysera och bedöma informationssäkerheten i den egna verksamheten. Därutöver har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppdragits att bidra till ökad kunskap på informationssäkerhetsområdet hos de bevakningsansvariga myndigheterna.

Jag kommer fortsätta att noga följa arbetet med att stärka samhällets informations- och cybersäkerhet och vidta ytterligare åtgärder när det behövs.

Stockholm den 20 september 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.