Obehöriga lärare på fristående skolor

Skriftlig fråga 2006/07:256 av Granlund, Marie (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-30
Anmäld
2006-11-30
Besvarad
2006-12-06
Svar anmält
2006-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 november

Fråga

2006/07:256 Obehöriga lärare på fristående skolor

av Marie Granlund (s)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

Skolminister Jan Björklund vill ge ett nytt uppdrag till Utredningen om lärarauktorisation. Han vill att utredningen ska föreslå ett definitivt förbud för kommuner att anställa obehöriga lärare. Nu gäller att man får anställa lärare utan behörighet i undantagsfall.

Det är givetvis viktigt att de lärare som finns i våra skolor, såväl grundskolan som gymnasieskolan, har rätt utbildning för sitt arbete. De barn och ungdomar som går i skolan har rätt att få så bra undervisning som möjligt och behöriga lärare ökar naturligtvis förutsättningarna för en god utbildning för eleverna. Men ett definitivt förbud om att anställa obehöriga lärare kommer att bli mycket svårt för kommunerna att leva upp till.

Dessutom vet vi att det stora antalet obehöriga lärare finns inom de fristående skolorna. Enligt Skolverket är det 84,5 % av de kommunala lärarna i grundskolan som har pedagogisk högskoleexamen medan det i fristående skolor är endast 61,8 %. Alla barn har rätt till god undervisning oavsett om det är en kommunal eller en fristående skola.

Min fråga till statsrådet är om han avser att se till att kravet på behöriga lärare även ska gälla de fristående skolorna.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:256 besvarad av Statsrådet Jan Björklund

den 6 december

Svar på fråga

2006/07:256 Obehöriga lärare på fristående skolor

Statsrådet Jan Björklund

Marie Granlund har frågat mig om kravet för kommuner att anställa behöriga lärare även ska gälla de fristående skolorna.

Låt mig inledningsvis slå fast att förskolans och skolans förmåga att kunna rekrytera välutbildade och kunniga lärare är avgörande för att verksamheterna håller hög kvalitet. För att kunna öka kvalitetskraven på förskolan och skolan krävs att de som verkar där ges bättre villkor än i dag.

Andelen obehöriga lärare i Sverige har ökat markant sedan mitten av 1990-talet. Statens skolverks årliga statistik för år 2005 visar att drygt 17 % av alla lärare i grundskolan saknar pedagogisk högskoleutbildning. Omkring 10 % av alla lärare med tillsvidareanställning i grundskolan saknar pedagogisk högskoleutbildning, trots att intentionerna har varit att obehöriga lärare endast i undantagsfall ska få anställas tills vidare. Före 2002 omfattades de fristående skolorna inte av samma behörighetskrav som de kommunala skolorna. Det är enligt min uppfattning huvudorsaken till att de i dag har högre andel obehöriga lärare.

Det är djupt oroande att andelen obehöriga lärare är så omfattande. Det behövs kraftfulla insatser för att komma till rätta med problemet med obehöriga lärare.

Jag avser att inom kort lägga fram förslag till regeringen om tilläggsdirektiv till den så kallade Auktorisationsutredningen (U 2006:7). Avsikten är att utredaren ska få i uppdrag att se över skollagens reglering av lärares behörighet i syfte att stärka utbildningens kvalitet och förbättra elevernas måluppfyllelse. En utgångspunkt för utredningen är att samma behörighetskrav ska gälla såväl för kommunala skolor som för fristående skolor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.