Ojämlik tillgång till antikroppstestning

Skriftlig fråga 2019/20:1934 av Viktor Wärnick (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-08-11
Överlämnad
2020-08-12
Anmäld
2020-08-20
Svarsdatum
2020-08-26
Sista svarsdatum
2020-08-26
Besvarad
2020-08-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Alltsedan coronapandemin slog till mot Sverige har det blivit tydligt att det råder stor ojämlikhet mellan invånarna i vårt lands olika delar vad gäller tillgång och rätt till att bli testad för pågående covid-19-infektion och till antikroppstest.

Folkhälsomyndigheten har aviserat att man bedömer att ett positivt antikroppstest ökar möjligheten till umgänge med framför allt närstående, vilket kan vara särskilt betydelsefullt för personer över 70 år och personer som tillhör en riskgrupp. De kan också i större utsträckning träffa närstående, såsom familj och vänner, som har antikroppar även om de själva inte har det.

Rätten att ta reda på om man har antikroppar mot covid-19 är betydelsefull för många människors frihet och psykiska välmående i en svår tid som denna. Trots detta är alltså inte tillgången och rätten till antikroppstest densamma för alla – det beror illa nog på var i Sverige man bor.

I exempelvis Stockholms län har alla invånare sedan i mitten av juni i år rätt att avgiftsfritt testa sig för antikroppar, medan testning bland allmänheten i Gävleborgs län inte ens kommit igång; starten planeras till tidigast i september månad och mot en egenavgift om 200 kronor. De regionala skillnaderna i landet är ett verkligt problem.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska ojämlikheten bland Sveriges invånare avseende tillgång och rätt till antikroppstest för covid-19?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1934 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/

06343

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1934 av Viktor Wärnick (M)
Ojämlik tillgång till antikroppstestning

Viktor Wärnick har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska ojämlikheten bland Sveriges invånare avseende tillgång och rätt till antikroppstest för covid-19.

Den 11 juni fattade regeringen beslut om en överenskommelse med SKR, just för att möjliggöra för storskalig testning i hela landet både vid symptom för att påvisa aktiv infektion samt antikropptester efter genomgången infektion, serologisk testning. För att möjliggöra en jämlik tillgång nationellt till denna typ av testning avsatte regeringen för 2020 ytterligare 5,9 miljarder kronor varav en miljard för smittspårningsarbetet, och regionerna åtog sig att utföra testningen och smittspårningen.

Serologisk testning ska vara avgiftsfri för hälso- och sjukvårdspersonal, personal inom omsorg, brukare i särskilt boende och hemtjänst. Övriga befolkningen erbjuds serologisk testning mot erläggande av en egenavgift. SKR rekommenderar regionerna att avgiften ska sättas till 200 kronor, men det är upp till varje enskild region att besluta om nivån.

I enlighet med överenskommelsen organiserar och skalar varje region upp kapaciteten för sin testning. Regionerna har kommit olika långt i detta arbete. Folkhälsomyndigheten har samtidigt fått i uppdrag av regeringen att i samråd med länsstyrelserna och regionerna skyndsamt säkerställa adekvata flödeskedjor för storskalig antikroppstestning. Regeringen följer frågan noggrant.

Stockholm den 26 augusti 2020

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.