Ökningen av ungdomsrån i Linköping

Skriftlig fråga 2021/22:231 av Jonas Andersson i Linghem (SD)

Jonas Andersson i Linghem (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I början av oktober rapporterade Sveriges Radio P1 i programmet Kaliber om att ungdomsrånen har gått från att främst vara ett fenomen i storstäderna i Sverige till att även andra orter har sett ett kraftigt ökat antal anmälningar de senaste åren. Linköpings kommun har fått se den kraftigaste ökningen procentuellt sett enligt den brottsstatistik som redogörs för i rapporteringen. Antalet anmälningar om rån mot unga under 18 år har i kommunen i fråga ökat med mer än 700 procent sedan 2015. Sju ungdomsrån anmäldes 2015 i kommunen, medan motsvarande antal 2020 var hela 61 stycken – detta trots att 2020 dessutom präglades av olika restriktioner relaterade till coronapandemin.

Linköpings kommun sticker ut på ett extremt sätt sett till den aktuella statistiken, men problemet med ett ökat antal ungdomsrån gäller generellt i Sverige. Åren 2015–2020 har antalet anmälda ungdomsrån ökat till totalt nära 2 200 stycken i hela landet, en fördubbling på bara fem år.

I den omnämnda Kaliber-rapporteringen berättar ”Filip” om hur han blivit ett offer för dessa brutala brottslingar som ger sig på minderåriga för att råna dem:

”Efter att ha varit utsatt för två tidigare rånförsök blev "Filip" rånad en junikväll vid resecentrum i Linköping av en grupp tonåringar:

– Jag gav bort allt jag hade. De var så många och så aggressiva.  Men till och med efter jag tagit av allt blev jag sparkad och slagen, de spottade på mig, säger Filip.”

Att det har skett en kraftig ökning av antalet anmälningar av dessa horribla brott mot barn och unga väcker stor oro inför framtiden.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad bedömer ministern är skälen till att antalet anmälda ungdomsrån har ökat så kraftigt de senaste åren samt vilka åtgärder vidtar ministern för att stävja en fortsatt utveckling där allt fler ungdomsrån begås?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2021-10-20 Överlämnad: 2021-10-21 Anmäld: 2021-10-22 Svarsdatum: 2021-10-27 Sista svarsdatum: 2021-10-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga