Omtag om alarmeringstjänsten

Skriftlig fråga 2016/17:27 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-09-20
Överlämnad
2016-09-21
Anmäld
2016-09-22
Svarsdatum
2016-09-28
Sista svarsdatum
2016-09-28
Besvarad
2016-09-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Alarmeringstjänsten är samhällsviktig verksamhet som alltid måste sätta medborgaren och dess behov i första rummet. Samverkan mellan de olika inblandade aktörerna behöver fungera smidigt, skyndsamt och säkert. Stegringen av antalet samtal till nödnumret 112 ökar. De senaste fem åren har nödsamtalen ökat med nästan 17 procent. Ökningen är inte tillfällig utan förväntas av SOS Alarm permanentas på grund av faktorer som ökad folkmängd och åldrande befolkning.

Alliansregeringen tillsatte en alarmeringsutredning i syfte att genomföra en ordentlig översyn av samhällets samlade alarmeringstjänst. Alarmeringstjänstutredningens betänkande, En myndighet för alarmering (SOU 2013:33), redovisades för regeringen i april 2014. Utredningen föreslog bland annat att en ny statlig myndighet skulle inrättas och ta över ansvaret för alarmeringen. 

Efter många om och men tillsatte vänsterregeringen förra året ytterligare en utredning. Utredning på utredning, men inget blir gjort. Nu har det snart gått ett år till sedan regeringens beslut, men utredningsarbetet är knappt påbörjat, och regeringen står tomhänt.

Om regeringens utredning har gått i stå är det dags för regeringen att gå från ord till handling och agera – nu. Det är dags för en ny långsiktig, modern och kraftfull alarmeringstjänst med ansvarsfullt ledarskap och verklighetsbaserade krisplaner. Hittills står regeringen tomhänt. Det måste snarast presenteras åtgärder. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till ansvarigt statsråd, Anders Ygeman (S):

 

Avser statsrådet att ompröva utredningen och agera för att få på plats en ny nationell alarmeringstjänst?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:27 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju2016/06536/POL

Ju2016/06540/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på frågorna 2016/17:27 Omtag om alarmeringstjänsten och 2016/17:28 Stärkande av alarmeringstjänsten, båda av Cecilia Widegren (M)

Cecilia Widegren har frågat mig om jag avser att ompröva alarmeringstjänstutredningen och agera för att få på plats en ny nationell alarmeringstjänst. Hon har också frågat statsrådet Gabriel Wikström om hur han avser att stärka den nationella alarmeringstjänsten. Arbetet inom regeringen är så fördelat att jag ska besvara frågorna, och jag har valt att besvara dem i ett sammanhang.

Alarmeringstjänsten är en samhällsviktig verksamhet som har stor betydelse för såväl nödställda människor som samhällets skydd mot olyckor och krisberedskap. Alarmeringsverksamheten måste i alla lägen fungera på ett säkert och effektivt sätt.

För att skapa förutsättningar för förbättrade svarstider och fortsatt utveckling av alarmeringsverksamheten vid SOS Alarm, har regeringen i budgetpropositionen för 2017 föreslagit att statens ersättning till bolaget ska ökas med 15 miljoner kronor utöver de 30 miljoner kronor för 2017 som aviserades i budgetpropositionen för 2016. Detta innebär att statens ersättning till bolaget ökas med totalt 45 miljoner kronor 2017.

Den nuvarande alarmeringstjänsten har en del brister som riskerar att leda till kvalitetsförsämringar. En av dessa är att samordningen på området är frivillig och bygger på samförståndslösningar.

Regeringen har därför i november 2015 beslutat om kommittédirektiv till en särskild utredare som har getts i uppdrag att analysera och föreslå hur en nationell alarmeringsfunktion ska kunna inrättas för att samhällets alarmeringsverksamhet ska kunna samordnas på ett bättre sätt än i dag. Utredaren ska även förorda lämplig organisationsform för alarmeringsfunktionen, och oberoende av sitt förord lämna fullständiga förslag till både en myndighets- och en bolagslösning. Enligt kommittédirektiven ska utredningen redovisa sitt uppdrag senast den 31 maj 2017.

Jag och regeringen anser att det är av största vikt att få ett så fullständigt och allsidigt beslutsunderlag som möjligt inför framtida ställningstaganden till hur den nationella alarmeringstjänsten lämpligen bör regleras och organiseras. Den nu pågående utredningens överväganden och förslag kommer att utgöra grunden inför ett sådant ställningstagande.

Stockholm den 28 september 2016

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.