Till innehåll på sidan

Omvänd kommunarrest och andra åtgärder vid grov kvinnofridskränkning

Skriftlig fråga 2006/07:1504 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-07-30
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-08-15
Svar anmält
2007-08-16
Anmäld
2007-08-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 juli

Fråga

2006/07:1504 Omvänd kommunarrest och andra åtgärder vid grov kvinnofridskränkning

av Birgitta Ohlsson (fp)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Varje år mördas i snitt 16 kvinnor i Sverige av en man som de har eller har haft ett nära förhållande med. I 85 procent av dödsfallen är brottsplatsen det gemensamma hemmet. Samhället klarar inte av att skydda de mest utsatta kvinnorna. Vid så kallad grov kvinnofridskränkning där besöksförbudet ständigt kränkts hoppas jag att statsrådet är redo att överväga att införa omvänd kommunarrest för misshandlande män.

Mannen ska inte tillåtas att bosätta sig i samma område som kvinnan. Kvinnans trygghet och frihet från rädsla ska gå före förövarens frihet. Jag hoppas även att statsrådet överväger lagstiftning syftande till att gärningsmän som upprepat bryter mot besöksförbud obligatoriskt ska förses med elektronisk fotboja. Livvaktsskydd kan också behövas i oerhört svåra fall där gärningsmannen är känd och kontinuerligt sprider terror.

Min fråga till statsrådet Ask är följande:

Är statsrådet redo att överväga att införa omvänd kommunarrest och övriga konkreta åtgärder som föreslås ovan för att utsträcka rättsstatens skydd även till dessa kvinnor?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1504 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 15 augusti

Svar på fråga

2006/07:1504 Omvänd kommunarrest och andra åtgärder vid grov kvinnofridskränkning

Justitieminister Beatrice Ask

Birgitta Ohlsson har frågat mig om jag är redo att överväga att införa omvänd kommunarrest och övriga konkreta åtgärder för att utsträcka rättsstatens skydd även till kvinnor som utsatts för grov kvinnofridskränkning.

Att bekämpa mäns våld mot kvinnor är en högt prioriterad fråga för regeringen. Det är av största betydelse att enskilda som drabbas av brott känner att de får hjälp, stöd och skydd från samhället. Besöksförbud är ett av flera verktyg som kan användas för att öka tryggheten för människor som utsätts för upprepade trakasserier.

Redan i dag är det möjligt att utfärda besöksförbud som avser ett eller flera större geografiska områden i anslutning till sådana platser där den förföljda personen har sin bostad eller arbetsplats eller annars brukar vistas.

Användningen av besöksförbud och även andra skyddsåtgärder kan utvecklas och förbättras. I Stalkningsutredningens uppdrag ingår bland annat att belysa hur lagen om besöksförbud tillämpas och föreslå förändringar för en bättre användning av besöksförbudet (Ju 2006:09, dir. 2006:84). Utredningen ska också lämna förslag på en rättslig reglering som medger att besöksförbud kan kontrolleras med elektronisk övervakning. Stalkningsutredningen ska lämna sina förslag senast den 30 september 2008.

Regeringen har gett Rikspolisstyrelsen i uppdrag att genomföra försök med särskilt framtagen teknisk utrustning för att förstärka övervakningen av besöksförbud. Syftet med uppdraget är att ge svar på dels teknikens möjligheter och begränsningar vid övervakning av besöksförbud, dels vad som i övrigt krävs av polisens nuvarande organisation för mottagande och åtgärdande av larm. Uppdraget ska redovisas senast den 15 december 2007 och ska tjäna som underlag för Stalkningsutredningens fortsatta överväganden.

Det är min förhoppning att regeringens samlade åtgärder på det aktuella området kommer att leda till en minskning av mäns våld mot kvinnor och ett bättre skydd för utsatta kvinnor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.