Öresundsverket

Skriftlig fråga 2022/23:258 av Niels Paarup-Petersen (C)

Niels Paarup-Petersen (C)

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

År 2019 var jag värd för ett möte mellan representanter från alla riksdagens partiers Skånebänkar om vikten av att hitta en lösning för effektreserv och ödrift i Skåne och södra Sverige. Uniper, Eon och Sydsvenska Handelskammaren var på plats och förklarade hur viktigt detta var att få till. 

Inget parti kan därför påstå att de inte visste om riskerna med Öresundsverkets nedläggning. Ändå står vi där. Öresundsverket – som skulle kunna stötta upp effektsituationen i Malmöregionen med 450 megawatt – är på väg att plockas i delar och skickas ut ur landet. Det sker i en situation där vi riskerar nedsläckning av delar av skånska elnätet vid kris. 

Vi har från Centerpartiets sida försökt att få Svenska kraftnät att inse att de måste säkra både motköp och effektreserv i södra Sverige när kablarna inte räcker till. Men inget har hänt. 2021 gick det gamla avtalet kring effektreserv ut. Då hade det varit ett ypperligt tillfälle även för andra partier att pressa på. 

Det är bra att S i Malmö har vaknat till liv när S i regeringen inte kunde leverera. Även L-KD-M-styret i Region Skåne är på banan. Tyvärr har inte energiministern kunnat avsätta tid att träffa Malmös och Skåne politiska ledning tillsammans med Sydsvenska Handelskammaren. Det är synd. 

Jag vill därför fråga energi- och näringsminister Ebba Busch: 

 

Har ministern för avsikt att ge Svenska kraftnät i uppdrag att säkra effektreserv och ödrift i Malmöregionen för att skapa en möjlighet att rädda Öresundsverket? 

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad: 2023-01-23 Överlämnad: 2023-01-24 Anmäld: 2023-01-25 Svarsdatum: 2023-02-01 Sista svarsdatum: 2023-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.