Orimligt höga krav på den som vill hyra

Skriftlig fråga 2014/15:43 av Nooshi Dadgostar (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-11-03
Överlämnad
2014-11-04
Anmäld
2014-11-05
Svarsdatum
2014-11-12
Sista svarsdatum
2014-11-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

Dagens bostadsbrist har gjort att hyresvärdarna har fått utrymme att skruva upp kraven på den som vill hyra. Över 80 procent av de allmännyttiga bostadsbolagen ställer i dag särskilda krav för att man ska kunna få ett hyreskontrakt. Det kan handla om att kunna visa upp en fast anställning eller att man inte har betalningsanmärkningar. Men verkligheten är en annan. Stora ungdomsgrupper har i dag en osäker anställning och 5-10 procent av Sveriges befolkning har betalningsanmärkningar. Var ska dessa bo? Det rapporterades också nyligen i medierna om ett ungt par som ville flytta ihop, men som inte fick hyreskontrakt på grund av att de inte fick räkna samman sina inkomster för att klara hyreskraven. För att få räkna samman sina inkomster krävde hyresvärden att de två skulle vara gifta eller ha bott ihop i minst tre år.

Både allmännyttiga och privata bostadsbolag ställer dessutom höga inkomstkrav. I Stockholm kräver nästan alla hyresvärdar en årsinkomst som är tre gånger högre än hyresutgifterna. Hos privata hyresvärdar kan kraven vara ännu högre. Det kan vid nyproduktionshyror innebära krav på helt orimliga lönenivåer, och trots att det görs en individuell prövning har det visat sig att denna prövning är oflexibel på så sätt att det görs få undantag från inkomstkraven. Ska inte människor själva få avgöra om en större andel av lönen ska kunna gå till hyran?

Hyresvärdens hyresintäkter ska kunna tryggas, men till en rimlig gräns. Utvecklingen med allt hårdare krav på hyresgästernas ekonomi drabbar givetvis främst människor med låga inkomster eller osäkra inkomster, till exempel unga människor. Det går emot idén om hyresrätten som en boendeform för alla. Vänsterpartiet föreslår därför att det bör utredas vad man kan göra för att de allmännyttiga bostadsbolagen inte ska kunna ställa orimliga inkomstkrav.

Min fråga till statsrådet Mehmet Kaplan är:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att komma till rätta med de orimliga krav som ställs för att få ett hyreskontrakt?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:43 besvarad av Mehmet Kaplan (MP), statsråd

Dnr S2014/7817/PBB

Socialdepartementet

Bostads- och stadsutvecklingsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:43 av Nooshi Dadgostar (V) Orimligt höga krav på den som vill hyra

Nooshi Dadgostar har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att komma till rätta med de orimliga krav som ställs för att få ett hyreskontrakt.

Jag håller med frågeställaren om att bostadsbristen gett hyresvärdarna ett utrymme att ställa högre krav på de blivande hyresgästernas betalningsförmåga. Dessa högt ställda krav försvårar för de individer som ska etablera sig på bostadsmarknaden vilket särskilt är unga, personer med svag ekonomi och personer som flyttar in till orten.

Boverket fick under förra året i uppdrag att belysa de konkreta etableringsproblem på bostadsmarknaden som individer möter samt lämna förslag till åtgärder som kan underlätta etablering för hushåll och individer med svaga förutsättningar. Detta uppdrag ska avrapporteras senast den 1 december i år och i uppdraget ingår att Boverket ska lämna de författningsförslag och övriga förslag som behövs.

Bostadsbyggandet har under en rad av år legat på alltför låga nivåer. Sverige växer och det finns ett underskott av bostäder till följd av att nyproduktionen av bostäder inte har hållit jämn takt med vare sig behov av eller efterfrågan på bostäder under en lång följd av år. Bostadsbristen behöver mötas med ökat bostadsbyggande. Därför sätter regeringen upp ett mål för bostadsbyggandet som innebär att 250 000 bostäder ska byggas till och med 2020. De flesta kommuner har ett kommunalt bostadsbolag och har därmed en möjlighet att genom ägardirektiv ställa krav på både på nyproduktion och på bostadsbolagens villkor för uthyrning.

Kommunerna har därutöver en möjlighet att använda sig av de statliga hyresgarantierna för att underlätta för de personer som trots ekonomisk förmåga har svårighet att få en hyresbostad med besittningsrätt.

Stockholm den 12 november 2014

Mehmet Kaplan

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.