Till innehåll på sidan

Osäkerhet om infrastruktursatsningarna i Blekinge

Skriftlig fråga 2014/15:127 av Annicka Engblom (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2014-12-10
Överlämnad
2014-12-11
Anmäld
2014-12-12
Sista svarsdatum
2014-12-17
Svarsdatum
2014-12-19
Besvarad
2014-12-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Före valet lovade Socialdemokraterna att satsa 37 miljarder kronor mer än Alliansen på upprustning av järnvägarna, detta bland annat för att tidigare än planerat kunna satsa på snabbtåg.

Det mesta av satsningen skulle komma från de vägslitageavgifter som regeringen ville införa, vilket skulle generera 4 miljarder kronor per år under åren 2014–2025, alltså sammanlagt 48 miljarder.

Dock kommer det att ta fyra fem år innan en vägslitageavgift kan införas, vilket medför att minst 16 miljarder från regeringens tågsatsning faller bort. Detta påpekade också före detta finansministern Anders Borg.

Nu medger även Socialdemokraterna genom statsrådet Anna Johansson att det är osäkert om avgifterna skulle ha hunnit införas före valet år 2018 och att regeringen därmed måste se över andra finansieringsmöjligheter till sin tågsatsning. Statsrådet har sagt att pengarna som fattas kommer att lånas på kommande intäkter eller genom skattehöjningar. Finansminister Magdalena Andersson har nyligen aviserat att regeringen tänker söka bidrag för ett antal infrastrukturprojekt ur EU:s särskilda investeringsfond. 

 

Min fråga till statsrådet Anna Johansson är. Hur hade statsrådet och regeringen tänkt finansiera tågsatsningen och hur kommer det att gå med de infrastruktursatsningar som regeringen lovat i Blekinge på bland annat Sydostlänken – löften som skulle kunna vara i fara, i synnerhet som finansminister Magdalena Andersson har sagt att Sverige inte är det land som har störst behov av att få pengar från EU:s särskilda investeringsfond?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:127 besvarad av Anna Johansson (S), statsråd

Dnr N2014/5122/TE

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:127 av Annicka Engblom (M) Osäkerhet om infrastruktursatsningarna i Blekinge

Annicka Engblom har frågat mig hur regeringen har tänkt finansiera den tågsatsning man utlovade före valet och hur det kommer att gå med de utlovade infrastruktursatsningarna i Blekinge på bland annat Sydostlänken. Frågan ställs mot bakgrund av att det, enligt Annicka Engblom, anses osäkert när de vägslitageavgifter, som skulle finansiera det mesta av satsningen, kan införas, och att finansministern har sagt att Sverige inte är det land som har störst behov av att få pengar från EU:s särskilda investeringsfond.

När det gäller möjlig EU-finansiering ser regeringen detta som en viktig del i finansiering av framtida infrastrukturprojekt.

Regeringen planerar för att ta ett samlat grepp om satsningarna på infrastrukturen under 2016 i en proposition. Inom kort avser regeringen påbörja förberedelserna för ett sådant samlat grepp. Det handlar bland annat om att ge berörda myndigheter i uppdrag att ta fram nödvändiga beslutsunderlag.

Jag vill ändå också nämna att i den nyligen presenterade budgetpropositionen för 2015, föreslog regeringen att den statliga transportinfrastrukturen skulle tillföras cirka 7 miljarder kronor under mandatperioden, utöver ramarna för den nationella trafikslagsövergripande planen för utveckling av transportsystemet för perioden 2014-2025, och att cirka 5 miljarder kronor av dessa skulle tillföras just järnvägens underhåll. Som bekant röstade Alliansen mot detta förslag.

Resultatet av att Alliansens budget nu gäller är att järnvägarna i Sverige går miste om 1,24 miljarder kronor i järnvägsunderhåll under 2015. Det riskerar få negativa effekter både för pendlare och industrins godstransporter.

Stockholm den 19 december 2014

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.