Oskuldskontroller

Skriftlig fråga 2019/20:1771 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-07-08
Överlämnad
2020-07-09
Besvarad
2020-07-23
Sista svarsdatum
2020-07-23
Svarsdatum
2020-07-23
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

TV4 rapporterade nyligen om flickor och unga kvinnor som utsätts för oskuldskontroller i Sverige. Det är inte första gången den typen av övergrepp uppmärksammas. För fem år sedan avslöjades att svensk sjukvårdspersonal utförde sådana kontroller och utfärdade oskuldsbevis. Än i dag är skyddet för dem som riskerar att utsättas för oskuldskontroller alltför svagt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att utförandet av oskuldskontroller omedelbart ska upphöra?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1771 besvarad av Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)



A2020/01577/JÄM

Arbetsmarknadsdepartementet

Jämställdhetsministern samt ministern med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1771 av Boriana Åberg (M)
Oskuldskontroller

Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att utförandet av oskuldskontroller omedelbart ska upphöra.

Det är en mycket viktig fråga som Boriana Åberg lyfter. Att flickor och kvinnor utsätts för oskuldskontroller är oacceptabelt och får inte ske. Oskuldskontroller är en handling som inte är förenlig med svensk hälso- och sjukvårdslagstiftning.

Oskuldskontroller är ytterst ett uttryck för hedersrelaterat våld och förtryck. Hedersrelaterat våld och förtryck innebär kränkningar av mänskliga rättigheter och det orsakar stort lidande för de som utsätts. Det är därför av största vikt att förebygga våldet och förtrycket samt ge ett gott och samordnat stöd till den som utsätts. Regeringen har därför vidtagit flera initiativ för att stärka det nationella arbetet inom området.

Den 1 juli i år trädde nya regler i kraft som ska motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Barn och unga som riskerar att föras utomlands för att könsstympas eller giftas bort kan nu få utreseförbud. Det infördes också ett nytt brott, barnäktenskapsbrott, som innebär att det är straffbart att förmå eller tillåta ett barn att ingå ett äktenskap eller en äktenskapsliknande förbindelse. Dessutom infördes en särskild straffskärpningsgrund som innebär att straffet för ett brott ska skärpas om ett motiv för brottet varit heder. Detta gäller oavsett vilket brottet är.

Detta är ett steg på vägen, men mer måste göras. Därför har regeringen aviserat att en nationell strategi beträffande våld mot barn ska tas fram, som även ska inbegripa hedersrelaterat våld och förtryck. Strategin ska anlägga ett helhetsperspektiv och möjliggöra en sammanhållen politik, bland annat genom att tydliggöra olika aktörers ansvar, identifiera brister och föreslå insatser för att förebygga att barn utsätts samt stärka förmågan att stödja dem som utsatts. En utredare kommer i höst att ges i uppdrag att ta fram en sådan strategi.

Därutöver är samarbete mellan nyckelaktörer i det förebyggande och kunskapshöjande arbetet av största vikt. Med ökad kunskap inom berörda yrkesgrupper kan Sverige bli bättre på att i tid nå dem som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. Regeringen har därför gett Socialstyrelsen i uppdrag att ge fördjupad fortbildning till socialtjänsten och hälso- och sjukvården om hedersrelaterat våld och förtryck inklusive könsstympning.

Vidare har länsstyrelsen i Östergötlands län och dess Nationella kompetensteam i mer än tio års tid haft ett omfattande nationellt regeringsuppdrag om hedersrelaterat våld och förtryck. Uppdraget har bland annat bestått i att stärka övriga länsstyrelser i deras förmåga att bistå kommuner och regioner genom kunskap och metodstöd. Länsstyrelserna har i uppdrag att på några ställen i landet upprätta regionala resurscentra för våldsutsatta, i synnerhet för personer utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.

Slutligen har regeringen i april i år förlängt ett uppdrag till Linköpings universitet att stärka de s.k. barnahusens kompetens om hedersrelaterat våld och förtryck.

Jag avser att fortsätta följa frågan noggrant. Om det visar sig behövas kommer regeringen att överväga ytterligare åtgärder.

Stockholm den 22 juli 2020

Åsa Lindhagen

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.