Svar på fråga 2019/20:2091 av Maria Stockhaus (M)
Östlig förbindelse och bostadsfrågor
Maria Stockhaus har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att säkerställa att riksintresset gällande byggnationen av Östlig förbindelse inte påverkar stadens planerade bostadsbyggande i allt för stor utsträckning.
Trafikverket har ansvaret för att bedöma och peka ut vilka områden som är av riksintresse för kommunikationer enligt 3 kap. miljöbalken. Ansvaret gäller för alla trafikslagen. Riksintressepreciseringen syftar till att säkerställa funktionen hos transportsystemet och skydda befintliga, planerade och framtida kommunikationsanläggningar från åtgärder som påtagligt kan försvåra tillkomsten eller utnyttjandet av anläggningen. Det innebär således att även tänkbara åtgärder för vilka det kan finnas ett framtida behov, dvs. åtgärder som ännu inte återfinns i någon plan, kan pekas ut som ett riksintresse.
Riksintressena ses över och kan ändras med tiden. Nya kunskaper och omständigheter kan kräva en uppdatering och anläggningarnas betydelse för transportsystemet kan förändras, vilket gör att vilka, och hur stora, områden som behöver omfattas av ett utpekande kan förändras.
Trafikverket fick i uppdrag av den förra borgerliga regeringen att utreda och projektera en Östlig förbindelse via den nationella transportplanen för 2014–2025. I den nya nationella trafikslagsövergripande planen för transportinfrastrukturen för perioden 2018–2029 som beslutades av regeringen under den förra mandatperioden och som nu genomförs, ingår inte Östlig förbindelse. Detta överensstämmer med Trafikverkets underlag för planen, i vilket myndigheten föreslog att Östlig förbindelse skulle utgå med ett så kallat ordnat avslut. En viktig utgångspunkt för regeringens ställningstagande angående östlig förbindelse har givetvis varit att regionen och berörda kommuner själva valt att inte prioritera projektet.
Med ordnat avslut avsågs att Trafikverket, för att inte omöjliggöra en framtida utbyggnad av väg- och spårförbindelser, tar tillvara på det planeringsarbete som genomförts så att markanspråket i riksintressepreciseringen kan minimeras. Detta görs för att ge tydliga planeringsförutsättningar till bland annat berörda kommuner och inte hindra planer för bostadsbyggande och stadsutveckling. Trafikverkets förslag till ny precisering av riksintresset har nu varit ute på remiss och remissvaren bereds hos myndigheten. Regeringen kan inte ingripa i myndighetens hantering.
Stockholm den 9 september 2020
Tomas Eneroth