övergivna bilar utmed motorvägarna

Skriftlig fråga 2003/04:1599 av Ertsborn, Jan (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-09-03
Anmäld
2004-09-14
Besvarad
2004-09-14
Svar anmält
2004-09-15
Besvarad
2004-09-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 september

Fråga 2003/04:1599

av Jan Ertsborn (fp) till justitieminister Thomas Bodström om övergivna bilar utmed motorvägarna

Dagligen kan vi som färdas på motorvägarna @ och för all del även på andra vägar @ konstatera att det utmed vägarna står övergivna bilar. Om dessa är så placerade att polisen inte bedömer att bilarna utgör en omedelbar trafikfara blir det Vägverkets sak att söka finna bilens ägare och i första hand förmå denne att ta hand om bilen. Detta tar lång tid och ofta får man ändå inte tag på någon ägare. Bilen kan vara stulen eller bara lämnad av någon som inte varit registrerad ägare. Under tiden som bilen finns placerad utmed vägarna stannar andra trafikanter för att se vad som hänt. Förutom att det faktiskt är en trafikfara i sig när bilar står uppställda utmed en motorväg blir det snart också en fråga om miljöproblem när bensin och olja läcker ut från bilvraket.

Nyligen inträffade en dödsolycka på E 6 utanför Varberg som en följd av att en övergiven bil lämnats kvar i avvaktan på Vägverkets brevväxling med en tänkbar ägare. Trots att polisen bedömt att någon omedelbar trafikfara inte förelåg observerades inte den övergivna bilen i tid av en annan trafikant, som körde rakt in i den. Tragiskt nog dog bilföraren. I synnerhet utmed motorvägarna borde ett bortforslande av en övergiven bil kunna ske omgående och innan utredning göres om varför bilen övergivits eller vem som är dess rätte ägare. Nuvarande lagstiftning räcker uppenbarligen inte till för att vidtaga sådana åtgärder.

Är justitieministern beredd att vidtaga sådana ändringar i lagstiftningen att myndigheterna inte bara ges rätt att omhändertaga övergivna fordon utan även skyldighet att göra detta?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1599 besvarad av

den 14 september

Svar på fråga 2004/05:1599 om övergivna bilar utmed motorvägarna

Statsrådet Ulrica Messing

Ulf Ertsborn har frågat justitieministern om han är beredd att vidta sådana ändringar i lagstiftningen att myndigheterna inte bara ges rätt att omhänderta övergivna fordon utan även skyldighet att göra detta. Ulf Ertsborn menar att det borde vara möjligt att omgående flytta fordon som övergivits utmed motorvägar utan att det först ska göras en utredning om varför bilen övergivits eller vem som äger bilen. Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Bestämmelser om flyttning av fordon finns i lagen och förordningen om flyttning av fordon i vissa fall. Enligt dessa bestämmelser får ett fordon flyttas om det är uppställt på en sådan plats eller på ett sådant sätt att fara uppstår eller trafiken onödigtvis hindras. Det är polismyndigheten som fattar beslut om att flytta sådana fordon och därefter verkställer flyttningen. Enligt bestämmelserna ska flyttningen ske omedelbart om så krävs, till exempel för att undanröja den trafikfara som fordonet utgör. I andra fall ska fordonets ägare ges tillfälle att själv flytta sitt fordon innan flyttningsbeslutet verkställs.

Jag vill också poängtera att dessa bestämmelser även gäller så kallade fordonsvrak @ det vill säga fordon som är övergivna och uppenbarligen har ringa eller inget värde @ om de står uppställda så att fara uppstår eller trafiken onödigtvis hindras.

Motsvarande bestämmelser gäller dessutom fordonsvrak som lämnats vid en motorväg utan att fara uppstår eller trafiken onödigtvis hindras. I det fallet är det dock Vägverket som fattar beslut om och verkställer flyttningen av fordonen.

Jag anser att de nuvarande bestämmelserna ger polisen och Vägverket tillräckliga möjligheter att av bland annat trafiksäkerhetsskäl flytta fordon som har ställts upp på motorvägar. Jag har därför inte för avsikt att ta initiativ för att ändra regelverket.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.