Övergreppen mot Prideparaden i Riga

Skriftlig fråga 2005/06:1955 av Hamilton, Carl B (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-07-27
Besvarad
2006-08-08
Besvarad
2006-08-10
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 juli

Fråga 2005/06:1955 av Carl B Hamilton (fp) till utrikesminister Jan Eliasson (s)

Övergreppen mot Prideparaden i Riga

År 2000 antog EU:s stats- och regeringschefer, inklusive Göran Persson, EU:s stadga om grundläggande rättigheter. Där sägs bland annat att all diskriminering på grund av sexuell läggning ska vara förbjuden. En stor majoritet i Sveriges riksdag har voterat för att denna stadga bör bli rättsligt bindande.

Mot bakgrund av skyddet mot diskriminering och medborgerliga rättigheter som finns i EU:s rättighetsstadga är den svenska regeringens hittillsvarande passivitet oacceptabel inför de övergrepp som den gångna helgen begåtts mot demonstranter från en diskriminerad grupp i Lettland, nämligen homosexuella. Polisen var frånvarande eller medvetet passiv inför beteendet hos homomotståndare som bland annat kastade avföring, skrek aggressiva slagord, och på andra sätt sökte störa demonstrationen och möten, och skrämma deltagarna.

Sverige har tidigare på ett bra sätt hävdat minoritetsrättigheter i Öst- och Centraleuropa och Baltikum, bland annat för ryssar i de baltiska staterna, ungrare i Rumänien, romer i Slovakien, Rumänien och Bulgarien med mera. Samma skydd ska gälla alla!

Vilka initiativ på EU-nivån avser utrikesministern att ta för att EU:s rättighetsstadga ska respekteras även på lettiskt territorium?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1955 besvarad av

den 8 augusti

Svar på fråga 2005/06:1955 om övergreppen mot Prideparaden i Riga

Utrikesminister Jan Eliasson

Carl B Hamilton har frågat mig vilka initiativ på EU-nivå som jag avser att ta för att EU:s rättighetsstadga ska respekteras även på lettiskt territorium.

Respekt för de grundläggande mänskliga rättigheterna är ett av kraven för medlemskap i EU. Demonstrationsfrihet och skydd mot diskriminering på grund av sexuell läggning utgör viktiga delar av dessa rättigheter.

Carl B Hamilton erinrar om förbudet i EU:s rättighetsstadga mot diskriminering på grund av sexuell läggning. Andra artiklar i stadgan omfattar rätt till frihet, säkerhet och mötesfrihet. Även om stadgan inte är juridiskt bindande är den ett uttryck för ambitionen att stärka de grundläggande mänskliga rättigheterna i EU:s medlemsländer.

I direktiv 2000/87/EG om inrättande av en allmän ram för likabehandling i arbetslivet, som EU:s ministerråd antog i november 2000, finns ett förbud mot diskriminering på grund av bland annat sexuell läggning i arbetslivet. Alla medlemsstater är skyldiga att genomföra detta direktiv. Sverige för en dialog med den lettiska regeringen om respekt för de mänskliga rättigheterna och skydd mot diskriminering på grund av sexuell läggning. Ambassaden i Riga har kontakt med den lettiska regeringen i dessa frågor. Med anledning av att tillstånd ej medgavs för Prideparaden i Riga och de efterföljande händelserna har ett antal EU-länder, däribland Sverige, framfört sina betänkligheter kring detta till företrädare för den lettiska regeringen. Statsrådet Jens Orback har nyligen bjudit in den lettiska integrationsministern Karina Petersone till Stockholm för att diskutera hur arbete mot diskriminering och för lika rättigheter, oavsett sexuell läggning, kan bedrivas.

Inom EU verkar Sverige aktivt för att stärka skyddet mot diskriminering på grund av sexuell läggning i unionens medlemsländer och Sverige kommer även i fortsättningen att driva frågan inom ramen för EU-samarbetet.

Även inom FN och Europarådet arbetar Sverige för ökad respekt för de mänskliga rättigheterna. Dessutom avser Sverige att i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) särskilt uppmärksamma homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter under kommande möte i höst om efterlevnad av den så kallade mänskliga dimensionen inom OSSE.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.