Översyn av beredskapslagstiftning

Skriftlig fråga 2016/17:1911 av Andreas Norlén (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-09-08
Överlämnad
2017-09-11
Anmäld
2017-09-12
Svarsdatum
2017-09-20
Sista svarsdatum
2017-09-20
Besvarad
2017-09-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Vi lever i en orolig tid med ökade spänningar i vårt närområde. Tack vare överenskommelser mellan regeringen och flera oppositionspartier, som Moderaterna varit med och drivit fram, ökas resurserna till Sveriges försvar stegvis. Detta är viktigt, och under kommande år behöver resurserna ökas än mer.

För att Sverige ska vara redo att möta militära och andra hot mot krävs dock mer än ökade resurser till det militära försvaret. Det krävs bland mycket annat att en rad civila myndigheter är redo att bära sin del av ansvaret för att vidta relevanta åtgärder vid höjd beredskap, krig eller krigsfara. För att detta ska kunna göras på bästa sätt krävs i sin tur att den lagstiftning som reglerar myndigheternas ansvar och agerande är relevant och tydlig.

Länsstyrelsen Östergötland har, som ett led i sitt arbete med beredskapsplanering, gjort en genomgång av ifrågavarande lagstiftning och funnit att många bestämmelser är obsoleta eller irrelevanta. Bland mycket annat finns bestämmelser, som reglerar ansvarsfördelningen mellan myndigheter vid höjd beredskap, vilka utgår ifrån att länsstyrelsen är högsta polismyndighet i respektive län – ett förhållande som sedan många år inte längre råder. Länsstyrelsen Östergötland har redovisat denna genomgång i en skrivelse till regeringen.

Det är angeläget att regeringen tar tag i de brister i lagstiftningen som har uppmärksammats och vidtar åtgärder för att se till att lagstiftningen blir relevant och aktuell, så att det inte råder något tvivel om vad olika myndigheter ska göra vid höjd beredskap.

Jag vill därför ställa följande fråga till försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka åtgärder har vidtagits och kommer att vidtas för att se till att den lagstiftning som styr myndigheternas ansvar och uppdrag vid höjd beredskap blir relevant och aktuell?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1911 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Dnr Fö2017/01229/RS

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1911 av Andreas Norlén (M) Översyn av beredskapslagstiftning

Andreas Norlén har frågat mig vilka åtgärder som vidtagits och kommer att vidtas för att se till att den lagstiftning som styr myndigheternas ansvar och uppdrag vid höjd beredskap blir relevant och aktuell.

Regeringen har sedan försvarsbeslutet 2015 bedrivit ett omfattande arbete för att åstadkomma en sammanhållen totalförsvarsplanering. I detta arbete har planeringsanvisningar och uppdrag till såväl militära som civila myndigheter beslutats i syfte att ge en inriktning för planering och för att inhämta underlag för fortsatt analysarbete och översyn av bland annat författningsreglering. Planering för en översyn av beredskapslagstiftningen är en del i detta arbete.

Regeringen har även den 9 januari 2017 lämnat nya anvisningar till Försvarsberedningen. Försvarsberedningen kommer i december 2017 att lämna en rapport om utvecklingen av totalförsvaret med fokus på det civila försvaret. Avsikten är att Försvarsberedningens rapport ska ge ett värdefullt bidrag till regeringens fortsatta inriktning av en sammanhållen totalförsvarsplanering.

Regeringen kommer med utgångspunkt från Försvarsberedningens rapport och annat underlag att ta ställning till vilka ytterligare åtgärder som behöver vidtas.

Stockholm den 20 september 2017

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.