Översyn av ramlagen i socialtjänstlagen

Skriftlig fråga 2014/15:743 av Thomas Finnborg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-07-23
Överlämnad
2015-07-23
Sista svarsdatum
2015-08-06
Svarsdatum
2015-08-11
Besvarad
2015-08-11
Anmäld
2015-08-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Syftet med Socialtjänstlagen ska vara att det är en ramlag, främst för att detaljregleringar ska kunna undvikas i så stor utsträckning som möjligt. Dock har lagen i stället blivit en samling av olika föreskrifter som ofta är detaljstyrda utan ett fungerande användarperspektiv.

Drygt 70 stora förändringar av lagen har gjorts. I lagen talas det ofta om s.k. genomförandeplaner, planer som riskerar att ta ut varandra. Lagens otydlighet gör det dock svårt att upptäcka sådana problem. Dessutom innehåller lagen många föreskrifter och kontrollfunktioner.

Lagstiftningen tydliggör inte heller ansvaret för barn med neuropsykiatriska behov. Regeringsrätten har lämnat ett prejudikat som i praktiken innebär att ett barn med sådan diagnos och som också är kraftigt utåtagerande i princip inte kan komma att omhändertas om det inte har ett kraftigt socialt nedbrytande beteende.

Barn och ungdomar i familjehem och jourhem behöver en trygg och säker omvårdnad. Det är därför viktigt med en tydlig och lätthanterlig lagstiftning.

Jag vill med hänsyn till detta fråga statsrådet:

Kommer statsrådet och regeringen att arbeta för att genomföra en översyn av ramlagen i socialtjänstlagen?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:743 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2015/05029/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:743 av Thomas Finnborg (M) Översyn av ramlagen i socialtjänstlagen

Thomas Finnborg har frågat mig om jag och regeringen kommer att arbeta för att genomföra en översyn av ramlagen i socialtjänstlagen.

Sverige och världen ser annorlunda ut 2015 än när socialtjänstlagen antogs av riksdagen 1980. Behoven är på många sätt förändrade, möjligheterna för människor att tillvarata sina rättigheter bättre och invånarnas förväntningar på lagen större. Det gör att lagstiftningen behöver förändras i takt med samhällets utveckling.

Som Thomas Finnborg konstaterar har lagen också under åren förändrats i sina olika delar. Bara under åren 2010 till 2014 har närmare 200 förändringar genomförts i socialtjänstlagen.

Ett område i nuvarande lagstiftning rör samhällets stöd till barn och unga som rör sig i gränslandet mellan psykisk och social problematik. Bland annat har Utredningen om tvångsvård för barn- och unga (SOU 2015:711) i sitt slutbetänkande fört fram att samhället behöver ta ett tydligare ansvar för att bistå barn och unga som utsätter sin hälsa eller utveckling för allvarlig risk eller skada genom missbruk, brott eller socialt nedbrytande beteende, oavsett vilka bakomliggande faktorer som kan finnas till beteendet. Utredningen har också lämnat flera förslag på lagändringar som regeringen nu bereder.

Alla människor i Sverige ska erbjudas en likvärdig socialtjänst där omsorgen och insatserna ges med respekt för individens specifika behov, förväntningar och integritet. Insatserna inom socialtjänsten ska enligt 3 kap. 3 § socialtjänstlagen vara av god kvalitet och för utförande av uppgifterna ska det finnas personal med lämplig utbildning och erfarenhet. Kvaliteten i verksamheten ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Det är vidare viktigt att socialtjänstlagen är


överskådlig, tydlig och lättförståelig för enskilda och enkel att tillämpa för kommunerna. För att säkerställa detta anser regeringen att det är av stor vikt att se över och modernisera socialtjänstlagen.

Stockholm den 11 augusti

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.