Översyn av skyddsbehov

Skriftlig fråga 2013/14:772 av Sara Karlsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-08-25
Överlämnad
2014-08-26
Besvarad
2014-09-09
Sista svarsdatum
2014-09-09
Anmäld
2014-09-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tobias Billström (M)

 

Nyligen rapporterade SVT att situationen i norra Irak inte föranleder någon ny bedömning av Migrationsverket vad gäller de yazidiska kurder som sökt uppehållstillstånd i Sverige. Situationen för denna minoritet i Irak har varit allvarlig länge, men läget är sedan terroristgruppen IS/Isis intog staden Mosul i början av juni akut. Hundratusentals personer har flytt undan IS/Isis härjningar, många har mördats eller kidnappats och den humanitära situationen är oerhört allvarlig. Detsamma gäller för de kristna minoriteter som finns i områdena för IS/Isis härjningar. Trots detta ser alltså Migrationsverket inget hinder för att utvisa människor från dessa minoriteter till Irak.

Min fråga till statsrådet Tobias Billström är om han och regeringen med anledning av den kraftigt försämrade situationen avser att ta initiativ till att skyddsbehovet för yazidikurdiska och flyktingar från irakiska kristna minoriteter i Sverige ses över.

Svar på skriftlig fråga 2013/14:772 besvarad av Tobias Billström (M), statsråd

Dnr Ju2014/5299

Justitiedepartementet

Migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:772 av Sara Karlsson (S) Översyn av skyddsbehov

Sara Karlsson har frågat mig om jag och regeringen med anledning av den kraftigt försämrade situationen avser att ta initiativ till att skyddsbehovet för yazidikurdiska och flyktingar från irakiska kristna minoriteter i Sverige ses över.

Den som söker asyl i Sverige får sitt skyddsbehov prövat i enlighet med utlänningslagen. Bedömningarna görs alltid utifrån omständigheterna i det enskilda fallet. Utifrån de skäl den sökande har anfört och övrigt underlag i ärendet avgör Migrationsverket och migrationsdomstolarna om det finns grund för uppehållstillstånd. Migrationsöverdomstolen är sista instans och utarbetar praxis på området. Asylsökande som befinner sig i Sverige och som bedöms vara flyktingar, alternativt skydds-behövande eller övriga skyddsbehövande, har rätt till uppehållstillstånd. I den prövning som görs ska Migrationsverket och domstolarna även beakta eventuella hinder mot att verkställa beslut om avvisning eller utvisning. Möjligheten till ett realistiskt internt flyktalternativ i hemlandet ska också övervägas.

Det nuvarande regelverket ger goda förutsättningar för en rättssäker prövning och svarar mot höga krav på rättssäkerhet. Jag finner därför inget behov av att se över utlänningslagens bestämmelser om skyddsbehov med anledning av Sara Karlssons fråga.

Stockholm den 4 september 2014

Tobias Billström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.