Översyn av skyddsbehov

Skriftlig fråga 2013/14:772 av Sara Karlsson (S)

Sara Karlsson (S)

till Statsrådet Tobias Billström (M)

 

Nyligen rapporterade SVT att situationen i norra Irak inte föranleder någon ny bedömning av Migrationsverket vad gäller de yazidiska kurder som sökt uppehållstillstånd i Sverige. Situationen för denna minoritet i Irak har varit allvarlig länge, men läget är sedan terroristgruppen IS/Isis intog staden Mosul i början av juni akut. Hundratusentals personer har flytt undan IS/Isis härjningar, många har mördats eller kidnappats och den humanitära situationen är oerhört allvarlig. Detsamma gäller för de kristna minoriteter som finns i områdena för IS/Isis härjningar. Trots detta ser alltså Migrationsverket inget hinder för att utvisa människor från dessa minoriteter till Irak.

Min fråga till statsrådet Tobias Billström är om han och regeringen med anledning av den kraftigt försämrade situationen avser att ta initiativ till att skyddsbehovet för yazidikurdiska och flyktingar från irakiska kristna minoriteter i Sverige ses över.

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2014-08-25 Överlämnad: 2014-08-26 Besvarad: 2014-09-09 Sista svarsdatum: 2014-09-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga