Översyn av våldtäktslagstiftningen

Skriftlig fråga 2013/14:708 av Anna Wallén (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2014-06-26
Överlämnad
2014-06-27
Sista svarsdatum
2014-07-02
Besvarad
2014-07-08
Anmäld
2014-08-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitieminister Beatrice Ask (M)

 

I vintras tog vi socialdemokrater ett riksdagsinitiativ där vi begärde en parlamentarisk utredning för att granska varför det är så få våldtäktsanmälningar som leder till åtal och fällande dom. Vi ville se över hur rättsväsendet på ett bättre sätt kunde stödja de brottsoffer som anmäler sexuella övergrepp, så att de orkar igenom processen.

Vi ville också förutsättningslöst se över våldtäktslagstiftningen igen. Många har krävt en samtyckesbaserad lagstiftning, och vi ville därför att utredningen också skulle se på den frågan genom att ta in erfarenheter från de länder som har en sådan ordning. Men vi ville också se på andra alternativ för att stärka lagskyddet för den sexuella integriteten.

Efter en längre diskussion anslöt sig regeringspartierna till vårt förslag, och riksdagen biföll det socialdemokratiska initiativet. I riksdagsdebatten lovade regeringsföreträdarna att tillsätta utredningen under våren.

Nu är det sommar och regeringen har fortfarande inte tillsatt utredningen. Vi har inte ens sett något utredningsdirektiv.

Jag vill därför fråga justitieminister Beatrice Ask när utredningsdirektivet kommer.

Svar på skriftlig fråga 2013/14:708 besvarad av Anna Wallén (S)

Dnr Ju2014/4317

Justitiedepartementet

Justitieministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:708 av Anna Wallén (S) Översyn av våldtäktslagstiftningen

Anna Wallén har, mot bakgrund av ett riksdagsinitiativ rörande bl.a. en översyn av våldtäktslagstiftningen, frågat mig när utredningsdirektivet kommer.

Det är viktigt med en stark och effektiv sexualbrottslagstiftning liksom med ett brett myndighetsarbete för att på olika sätt förebygga och bekämpa bl.a. våldtäkter. Regeringen och myndigheterna har vidtagit ett flertal åtgärder på området. Det är dock naturligt att både den straffrättsliga regleringen och myndigheternas arbete är föremål för fortlöpande diskussion.

Regeringen avser att inom kort återkomma i frågan om en översyn av våldtäktslagstiftningen.

Stockholm den 8 juli 2014

Beatrice Ask

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.