den 13 september
Svar på fråga 2000/01:1645 om palestinska läroböcker
Statsrådet Maj-Inger Klingvall
Annelie Enochson har frågat mig hur jag avser verka för att den palestinska myndigheten i framtiden använder internationellt bistånd till produktion av skolböcker som uttrycker en mer normal relation till grannlandet Israel.
Annelie Enochson säger bl.a. i sin fråga att skolböckerna för högre årskurser i de palestinska skolorna fortfarande använder böcker med antisemitisk och antiisraelisk retorik.
Det finns, som frågeställaren helt riktigt påpekar, skolböcker som innehåller antijudiska referenser. Detta gäller framför allt äldre böcker av jordanskt eller egyptiskt ursprung.
Vi har från regeringens sida vid ett flertal tillfällen påtalat för palestinska myndigheter att användning av sådana läromedel inte är acceptabelt och att böckerna måste tas ur bruk. Den palestinska myndigheten har också lovat att dessa böcker ska ersättas och framställning av nya läromedel pågår.
Från officiellt israeliskt håll har man tidigare i år, till EU-kommissionären med ansvar för utrikesfrågor Chris Patten, meddelat vissa förbättringar i de nya böckerna. Jag anser att det är mycket viktigt att den palestinska myndigheten fortsätter att arbeta i denna riktning. Vi kommer givetvis att direkt och i internationella sammanhang att fortsätta framföra vår uppfattning.
Från regeringens sida kommer vi även i fortsättningen i våra kontakter med palestinier och med Israel att trycka på hur viktigt det är att ge en balanserad och rättvis bild av den andra parten i läromedel och medierna.
I det spända läge som nu råder i Mellanöstern är det ytterst viktigt att förtroende skapas mellan parterna. Detta gäller inte minst i frågan om vilken bild som sprids av den andra parten genom medierna och i skolan. För att ett fredsavtal mellan parterna ska kunna bli hållbart är det till syvende och sist avhängigt av att folken i regionen hanterar att leva sida vid sida i fred med varandra. Att vanföreställningar och fördomar sprids om den andra sidan försvårar.
Det kan i sammanhanget noteras att Sverige i dagsläget inte ger bilateralt bistånd till framtagandet av palestinska läromedel.