Parisavtalet och handel med USA

Skriftlig fråga 2018/19:599 av Jens Holm (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-04-30
Överlämnad
2019-05-02
Anmäld
2019-05-03
Sista svarsdatum
2019-05-08
Svarsdatum
2019-05-09
Besvarad
2019-05-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

EU har aviserat att nya handelspolitiska förhandlingar ska inledas med USA. Förhandlingarna kommer inte att avse ett nytt heltäckande handels- och investeringsavtal som tidigare TTIP, som glädjande nog har stoppats, men de nya förhandlingarna kommer ändå att omfatta många viktiga aspekter av handeln mellan Europa och USA. USA:s president Donald Trump har meddelat att han vill att USA ska lämna Parisavtalet. Vid sidan av att detta skulle vara ödesdigert för klimatet skulle ett utdragande från Parisavtalet också innebära en indirekt subventionering av fossil industri i USA, något som skulle kunna drabba svenskt och europeiskt näringsliv hårt. Om Trump verkligen lämnar Parisavtalet är det inte rimligt att USA belönas med förmånliga handelsvillkor med EU.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga statsrådet Ann Linde:

 

Kommer statsrådet att inom ramen för de nya handelspolitiska förhandlingarna mellan EU och USA kräva att USA ska vara kvar i Parisavtalet?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:599 besvarad av Statsrådet Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Linde

Till ri

ksdagen


Svar på fråga 2018/19:599 av Jens Holm (V)
Parisavtalet och handel med USA

Jens Holm har frågat mig om jag inom ramen för de nya handelspolitiska förhandlingarna mellan EU och USA kommer kräva att USA ska vara kvar i Parisavtalet.

Att främja och implementera Parisavtalet är en högt prioriterad fråga för Sverige. Regeringen har därför drivit, och fått gehör för, att en hållbarhetsanalys (Sustainability Impact Assessment, SIA) ska genomföras som tar hänsyn till internationella avtal på hållbarhetsområdet, Parisavtalet inräknat. Detta krav nämns uttryckligen i texten till förhandlingsmandat för ett tullavtal. En hållbarhetsanalys ska bl. a. granska miljömässiga konsekvenser av ett potentiellt avtal. Resultat från hållbarhetsanalysen ska inkluderas i utformningen och omfattningen av avtalet. För att leva upp till Parisavtalet behöver dess målsättningar inkluderas i alla politikområden och för tillfället förs det diskussioner inom EU om hur handelspolitiken inklusive frihandelsavtalen kan bidra till Parisavtalets genomförande. Sverige har också bidragit till att Parisavtalet spelat en central roll i utformandet av EU:s avtal med bland annat Japan och Mexiko, och verkar för att hänvisningar till Parisavtalet sker i EU:s avtal med Australien och Nya Zeeland.

Stockholm den 9 maj 2019

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.