Personalliggare och familjeföretag

Skriftlig fråga 2017/18:1430 av Per Åsling (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-06-04
Överlämnad
2018-06-04
Anmäld
2018-06-05
Svarsdatum
2018-06-13
Sista svarsdatum
2018-06-13
Besvarad
2018-06-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

En ny lag som regeringen har drivit igenom i riksdagen innebär att Skatteverket den 1 juli kommer att både utöka och fördjupa sina kontroller av småföretagen. Denna lag drabbar familjeföretagare på landsbygden särskilt hårt. Den verksamhet som bedrivs ska registreras i en så kallad personalliggare. Sedan tidigare har bland annat restaurang- och byggbranschen omfattats. Nu tillkommer fordonsservice, livsmedels- och tobaksgrossistverksamhet samt kropps- och skönhetsvård.

Regeringens lagstiftning är oerhört omfattande. Alla personer som bor under samma tak där det bedrivs näringsverksamhet kommer att behöva registrera sig om de på något sätt bidrar till verksamheten. Regeringen skärper nämligen kontrollinstruktionerna till Skatteverket för den tid som "make, maka, sambo och barn under 16 år" är verksamma i verksamheten.

Skatteverkets slumpmässiga tillsyn kommer bland annat innebära att myndigheten kontrollerar om företagaren har bett sina yngre barn om hjälp med att kasta kökssoporna eller ta med sig disken från restaurangen bredvid bostaden. Vid en missad notering om detta i personalliggaren riskerar småföretagaren dryga böter. Alla som lever och verkar på landsbygden förstår att detta är helt orimligt. Mot bakgrund av de negativa effekter och den kraftigt negativa respons som förslaget har väckt hos småföretag och familjeföretag måste statsrådet vidta åtgärder.

Den regelefterlevnad som småföretagaren avkrävs måste stå i proportion till den nytta som eftersträvas. Med de nya reglerna för registrering i personalliggaren har gränsen med råge passerats. Regeringen behöver utvärdera och se över det regelkrångel som systemet med personalliggare orsakar.

Det är uppenbart att regeringen i sin iver att kontrollera näringsverksamhet har gått för fort fram. I lagen saknas såväl småföretagar- och landsbygdsperspektivet som en känsla för proportionalitet.

Jag vill därför fråga finansminister Magdalena Andersson följande:

 

Avser ministern att skyndsamt vidta åtgärder genom ny lagstiftning för att förhindra orimliga konsekvenser för familjeföretagen på landsbygden?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1430 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2018/02273

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1430 av Per Åsling (C)
Personalliggare och familjeföretag

Per Åsling har frågat mig om jag avser att skyndsamt vidta åtgärder genom ny lagstiftning för att förhindra orimliga konsekvenser för familjeföretagen på landsbygden.

Frågan är ställd mot bakgrund av att systemet med personalliggare utvidgas till att omfatta även kropps- och skönhetsvårdsverksamhet, fordonsserviceverksamhet samt livsmedels- och tobaksgrossistverksamhet.

Syftet med personalliggare är att minska förekomsten av svartarbete och att skapa sundare konkurrensförhållanden vilket förbättrar förutsättningarna även för småföretagare att bedriva sin verksamhet. De som gör rätt för sig idag riskerar att konkurreras ut av de som använder svart arbetskraft. Därför har regeringen ökat takten mot skattefusket.

De nya reglerna har inte börjat tillämpas än utan träder i kraft den 1 juli 2018. Det är alltså för tidigt att nu bedöma hur de kommer att fungera. I Skatteverkets uppdrag ligger också att tillhandahålla behovsanpassad och lättillgänglig information till allmänhet och företag om hur skattereglerna ska tillämpas. Jag har erfarit att Skatteverket bland annat arbetar med ett ställningstagande som rör befrielse från kontrollavgift när det gäller barn och närstående till ägaren. Goda villkor för företag och företagande är en grundläggande förutsättning för att stärka de svenska företagens konkurrenskraft. När de nya reglerna har trätt i kraft kommer jag därför att noga följa utvecklingen av hur de tillämpas.

Stockholm den 13 juni 2018

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.