Plaståtervinning

Skriftlig fråga 2020/21:2015 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-26
Överlämnad
2021-03-01
Anmäld
2021-03-02
Svarsdatum
2021-03-10
Sista svarsdatum
2021-03-10
Besvarad
2021-03-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Efterfrågan på återvunnen plastråvara styrs av flera faktorer. Skatten på plastbärkassar, som tidigare också beskrivits som ett hot mot den cirkulära plastanvändningen i Sverige, är en och det låga oljepriset är en. Båda dessa faktorer har bidragit till en minskad efterfrågan på återvunnen plastråvara, men det finns också andra faktorer som påverkar andelen återvunnen plast i samhället.

Sedan skatten på plastbärkassar infördes har insamlingen av återvunna plastbärkassar minskat med 25–30 procent, trots att de lämpar sig mycket bra för återvinning. Faktum är att även återvunnen plastråvara från de flesta andra plastförpackningar går bra att använda för nytillverkning av plastbärkassar. Att insamlingen av dessa har minskat så kraftigt är därför beklagligt då potentialen att använda materialet flera gånger är stort och det finns många plasttillverkare i Sverige som använder återvunnen plastråvara i sina produkter.

För att kunna bli plastråvara till plasttillverkning måste dock återvunnen plast tvättas och granuleras, vilket i dag sker i Tyskland och Holland till följd av att det saknas företag som utför processen i Sverige.  Plasttillverkarna måste därför köpa återvunnen plastråvara direkt från utländska företag.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Hur ser ministern på ovanstående, och avser ministern att verka för att stimulera etablering av företag i Sverige som bidrar till en ökad plaståtervinning, exempelvis företag som sköter tvätt och granulering?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2015 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)


Svar på fråga 2020/21:2015 av Markus Wiechel (SD)
Plaståtervinning

Markus Wiechel har frågat mig hur jag ser på att mängden insamlade återvunna plastbärkassar minskat, att tvätt och granulering av återvunnen plast sker i Tyskland och Holland samt vad jag avser att göra för att verka för att stimulera etablering av företag i Sverige som bidrar till en ökad plaståtervinning, exempelvis företag som sköter tvätt och granulering.

Sedan flera år tillbaka är avfallshierarkin införd i miljöbalken för att reglera i vilken ordning avfallsinnehavare ska hantera sitt avfall för att öka resurseffektiviteten. Avfallshierarkin innebär förenklat att avfall i första hand ska förebyggas och om det uppstår ska det behandlas på det sätt som bäst skyddar människors hälsa och miljön som helhet.

Skatten på plastbärkassar bygger på en sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna och gäller från och med den 1 maj 2020. Skatten är en del av regeringens arbete för att uppnå Sveriges miljömål och EU:s förbrukningsmål för plastbärkassar.

Skatten på plastbärkassar har medfört att förbrukningen av plastbärkassar har minskat och således har inte heller lika mycket avfall från plastbärkassar uppstått, vilket är väl i linje med avfallshierarkin om att avfall i första hand ska förbyggas.

Regeringen har i budgeten för år 2021 gjort stora satsningar på den gröna omställningen som bland annat innebär att industriklivet och klimatklivet förstärks samt att industriklivet breddats för att kunna omfatta även återvinningsanläggningar. Naturvårdsverket har redan år 2020 beviljat medel genom klimatklivet till satsningar för industrin som syftar till att bygga ut möjligheten för tvätt och granulering av plastavfall för återvinning.

Utöver de budgetära satsningar som regeringen gör för att främja återvinning gav regeringen i november 2020 Naturvårdsverket i uppdrag att bland annat föreslå åtgärder för att materialåtervinningen av plast i giftfria kretslopp ska öka i Sverige. I detta ingår särskilt att föreslå åtgärder för att förbättra förutsättningarna för kemisk återvinning av plast i Sverige. Naturvårdsverket ska rapportera förslagen i november 2021.

Stockholm den 10 mars 2021

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.