Polisens arbete mot brott i sociala medier

Skriftlig fråga 2016/17:1056 av Ellen Juntti (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-15
Överlämnad
2017-03-16
Anmäld
2017-03-17
Svarsdatum
2017-03-22
Sista svarsdatum
2017-03-22
Besvarad
2017-03-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Det blir allt vanligare att vuxna tar kontakt med barn i sociala medier för ett sexuellt syfte. Det finns flera exempel då ägare till dessa plattformar har lämnat information till polisen om personer som har utnyttjat deras medier för att komma i kontakt med minderåriga, utan att polisen har agerat på dessa uppgifter.

Det är väldigt viktigt att informationsutbytet mellan ägare till sociala medier och polisen fungerar väl. Polisen måste få kännedom om misstänkta gärningsmän, men det är minst lika viktigt att informationen också följs upp. Genom att utveckla samarbetet skulle inte bara fler personer kunna lagföras, utan fler brott skulle också kunna förebyggas.

Med bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder vidtar statsrådet för att polisens samarbete med ägare till sociala medier ska förbättras?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1056 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:1056 av Ellen Juntti (M) Polisens arbete mot brott i sociala medier

Ellen Juntti har frågat vilka åtgärder jag vidtar för att polisens samarbete med ägare till sociala medier ska förbättras.

Polismyndigheten har under de senaste åren byggt upp ett väl fungerande samarbete med de flesta stora sociala medierna på internet. Samarbetet är organiserat så att frågor från olika delar av polisen kanaliseras genom en kontaktpunkt vid polisens nationella it-brottscentrum. Detta innebär bl.a. att kontaktpunkterna vid de sociala medierna snabbt kan verfiera behörighet m.m. hos frågeställaren.

I juni 2016 antog vidare EU:s medlemsstater rådsslutsatser om att förbättra det straffrättsliga samarbetet i cyberrymden. Ett avsnitt i slutssatserna handlar om utveckling av samarbete med bl.a. sociala medier, inte minst de som finns i länder utanför EU, främst i USA. Regeringen har deltagit aktivt i expertdiskussionerna på EU-nivå i denna fråga utifrån de svenska erfarenheterna. Kommissionen kommer att lämna en rapport i juni 2017.

Jag fortsätter att noga följa det viktiga arbetet för att bekämpa brott i sociala medier.

Stockholm den 22 mars 2017

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.