Polisens kontroller av färdskrivare

Skriftlig fråga 2018/19:945 av Thomas Morell (SD)

Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I en tidningsartikel från den 2 september kan man läsa följande text:

”För drygt fem år sedan beslutade EU att 'smarta' färdskrivare ska finnas i alla färdskrivarpliktiga fordon som registreras från och med den 15 juni i år. Åkerier, verkstäder och tillverkare av analysverktyg för färdskrivare har alla haft god framförhållning inför det nya kravet. Sämre är det hos Polismyndigheten som fortfarande inte har rullat ut uppdateringarna som gör det möjligt för trafikpoliser och bilinspektörer att ladda ner och analysera data från den nya generationen färdskrivare”.

Vidare kan man läsa följande ur tidningsartikeln:

”Vi beger oss ut på fältet och ställer samma fråga till trafikpolisens gruppchef i Helsingborg, Farid Umeflod.
– Vi har faktiskt ett aktuellt fall där vi kunde konstatera att vår utrustning inte klarade av att tömma och läsa av färdskrivaren som satt i ett fordon som var inblandad i en allvarlig trafikolycka, berättar han.

Föraren av olyckslastbilen blev frihetsberövad vilket gjorde att trafikpolisen som hade till uppgift att kontrollera kör- och vilotiderna fick finna på råd så snabbt som möjligt.

– Vi fick låna utrustning av en extern aktör för att lösa uppgiften, säger Farid Umeflod."

Huruvida det är polisens kontrollkort eller programvaran i polisens kontrollverktyg som inte fungerar är oklart men under alla omständigheter är det allvarligt att en myndighet inte förbereder sin verksamhet bättre än så här.

Ute på fältet finns välutbildad och kompetent personal som har till uppgift att utföra kontroller på den yrkesmässiga trafiken.

Att polisledningen uppenbarligen har varit senfärdiga i hanteringen inför den nya färdskrivarens införande torde stå utom allt tvivel.

Staten och dess myndigheter är snabba att lagföra enskilda personer och företag för bagateller, men när det gäller att upprätthålla rättssäkerheten i ett kontrollsystem är det uppenbarligen inte lika bråttom.

Redan för fem år sedan togs beslutet om den smarta färdskrivaren men likväl är inte den svenska polisen redo att kontrollera fordon som är utrustade med den nya ”smarta” färdskrivaren.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att polisen klarar sitt uppdrag att utföra kontroller i samtliga förekommande färdskrivare?

Frågan är inlämnad

Händelser

statustext: Frågan är inlämnad Inlämnad: 2019-09-03 Överlämnad: 2019-09-04 Anmäld: 2019-09-05 Svarsdatum: 2019-09-11 Sista svarsdatum: 2019-09-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga