polisens maktmedel

Skriftlig fråga 2000/01:1430 av Enochson, Annelie (kd)

Enochson, Annelie (kd)

den 20 juni

Fråga 2000/01:1430

av Annelie Enochson (kd) till justitieminister Thomas Bodström om polisens maktmedel

Som göteborgare och politiker från Göteborg är det med sorg och förfäran som jag bevittnat vad som hänt i min stad under helgens toppmöte. Vår vackra stad har förvandlats till en barrikaderad stad där de flesta affärer i centrala staden varit stängda och hundratals containrar varit utplacerade för att om möjligt hålla borta vandalerna och därmed förhindra ytterligare skadegörelse. Vanliga göteborgare har flytt de centrala delarna av staden och poliserna har kämpat en heroisk kamp emot ligister och marodörer.

Med facit i hand är det alltid lättare att säga vad som skulle kunna ha gjorts för att förhindra det inträffade. I det här fallet torde dock inte någon ens i sin vildaste fantasi ha trott att det som nu har inträffat verkligen skulle hända. Göteborg har emellertid fått uppleva några av sina värsta dygn och vi står nu med en våldtagen och ödelagd stad.

Det har framkommit brister när det gäller polisens resurser, utrustning och befogenheter vid den typ av insatser som nu krävts. Många, inte minst gäster från andra länder, har förvånats över den svenska polisens brist på möjlighet att använda exempelvis vattenkanoner, tårgas och gummikulor. Vidare kan man ifrågasätta varför polisen inte har möjlighet att omhänderta huliganerna längre än sex timmar samt svårigheten att avvisa dem direkt vid gränsen.

Vilka åtgärder avser justitieministern vidta för att öka polisens möjlighet att förebygga och ingripa effektivt och säkert mot den typ av kriminella handlingar som begåtts på Göteborgs gator i samband med EU-toppmötet?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2001-06-20 Besvarad: 2001-07-19 Anmäld: 2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2001-07-19)